introduction-image

Human Zoo’s in Thailand

Human Zoo’s in Thailand

In de eerste maanden van dit jaar werd het programma 'Floortje naar het einde van de wereld' uitgezonden. Daarin bezoekt Floortje Dessing bijzondere mensen in allerlei uithoeken van de wereld, waaronder de Amerikaanse Cara Boccieri.

Zij woont in een klein dorpje in de buurt van Mae Hong Son, in het noorden van Thailand. Cara zet zich in voor vluchtelingen uit buurland Myanmar. Deze vluchtelingen behoren tot de Kayan stam waarvan de dames bekend staan om de vele koperen ringen om hun nek (de zogenaamde 'langnek vrouwen').

Naar aanleiding van de aflevering die Floortje Dessing in Thailand maakte, organiseerde Charlotte Louwman-Vogels van Fair Tourism, in samenwerking met MVO Nederland, een conferentie over deze bevolkingsgroep. Voor deze conferentie werden mensen uitgenodigd uit verschillende vakgebieden. Het merendeel uit de toeristische sector, maar ook docenten van hogescholen en welzijnsorganisaties waren aanwezig. Het doel van deze middag was het bespreken van de manier waarop deze bevolkingsgroep op dit moment bezocht wordt en hoe we hier in de toekomst anders mee om kunnen gaan. 

     

Veel van de dorpen die nu worden bezocht, worden aangeduid als ‘fake villages’. Dit zijn dorpen waar de Kayan onder valse voorwendselen naartoe zijn gelokt om 'tentoongesteld' te worden aan toeristen. De entree die je voor deze dorpen betaalt, gaat meestal niet naar de bevolking zelf maar verdwijnt vaak in de zakken van buitenstaanders. Als reizigers deze dorpen niet meer bezoeken zullen de Kayan vanzelf teruggaan naar het dorp waar ze vandaan komen en herenigd worden met hun familie. Dit heeft als keerzijde dat er dan ook helemaal geen inkomsten meer zijn. 

Samen met mijn collega Peter en 18 andere touroperators en betrokkenen uit de reisbranche heb ik deze middag mogen bijwonen. Met Floortje Dessing (wat is ze toch een leuk, inspirerend mens!), Cara -die was overgekomen uit Thailand- en Charlotte zijn we in discussie gegaan óf en zo ja, hoe we het bezoeken van de 'Longneck Villages' kunnen aanbieden waarbij we op een zo respectvol mogelijke manier met de Kayan mensen en hun cultuur omgaan. 

     

Daarom heeft Fair Tourism, in samenwerking met Cara Boccieri en andere lokale contacten, een concept bedacht om op een duurzame manier de oorspronkelijke dorpen te bezoeken. Hierbij is het uitgangspunt wederzijds begrip. Zowel de Kayan als de reiziger moet een goed gevoel kunnen overhouden aan het bezoek van een dorp. Het is belangrijk dat de dorpelingen zelf een programma en workshops kunnen ontwikkelen. De bezoekers kunnen samen met de lokale bevolking iets maken waardoor er een blijvende herinnering is. Hiermee kunnen traditionele vaardigheden zoals houtbewerking en het maken van sieraden behouden blijven. Een nauwer contact zorgt er tevens voor dat je elkaar beter leert begrijpen en eerder elkaars overeenkomsten ziet dan de verschillen. 

Een zeer interessante middag die onszelf en de reisbranche als geheel weer voldoende stof tot nadenken geeft!  

Meer informatie over dit onderwerp: http://www.fairtourism.nl/en/kayan-tourism-project/

De aflevering van Floortje terug kijken: http://programma.vara.nl/floortje