introduction-image

Diervriendelijk op vakantie

Diervriendelijk op vakantie

Het lijkt zo leuk, een tocht op de rug van een olifant, aan de wandel met een leeuw of op de foto met een aapje, leeuw of tijger. Een ‘onvergetelijke ervaring’. Helaas is de ervaring vooral voor het dier zelf onvergetelijk. In negatieve zin. Er is helaas veel dierenleed betrokken bij dit soort excursies.

Samen met dierenwelzijnsorganisaties Stichting SPOTS, World Animal Protection en IFAW en een aantal reisondernemingen is gekeken naar wat verbeterd kan worden op het gebied van dierenwelzijn en toeristische excursies en - activiteiten. Zoals je wellicht al weet is er door verschillende reisorganisaties in samenwerking met de ANVR een lijst van do’s & don'ts gepubliceerd.

In de laatste week van juli zullen dierenwelzijnsorganisaties AAP, World Animal Protection en Stichting Spots op Schiphol, via displays, Nederlandse vakantiegangers oproepen niet in interactie met wilde dieren te gaan.

Een diervriendelijke vakantie ligt binnen handbereik! Lees hieronder een aantal tips en adviezen.

 

THE DON'TS

Wat je vooral niet moet doen

  • Op de foto gaan met wilde dieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zogenaamde ‘knuffelen’ en wandelen met leeuwen en tijgers.
  • Een olifantenrit maken of een dagje ‘be a mahout’ zijn.
  • Een show met wilde dieren bezoeken zoals een dolfijnenshow, maar ook niet een dansend aapje op straat. Deze dieren vertonen onnatuurlijk gedrag en de trainingsmethodes zijn wreed.
  • Bezoeken van winkels met souvenirs van wilde dieren zoals een tas van krokodillenleer, een armbandje van ivoor of sieraden van koraal.
  • Eten of drinken van lokale gerechten waarbij dierenleed onontkoombaar is. Denk aan haaievinnensoep, walvisvlees, 'bush meat' of tijgerwijn.

                    

THE DO’S

Je kunt een geweldige reis maken door de volgende diervriendelijke tips in je achterhoofd te houden:

  • Beleef dieren in het wild:  op safari of tijdens het spotten van walvissen. Zorg voor gepaste afstand.
  • Bezoek een opvang voor wilde dieren, zonder direct contact tussen bezoeker en dier, en waar niet wordt gefokt.
  • Koop duurzame en diervriendelijke souvenirs ter ondersteuning van de lokale bevolking en natuur.
  • Help mee bij een natuurbeschermingsproject: bijvoorbeeld bomen planten voor het behoud van de leefomgeving van olifanten en orang-oetans.
  • Doe een tour waarbij de natuur en wilde dieren niet verstoord worden.  

 

Meer plezier voor vakantieganger en dier?

Als je meer informatie wilt over de 'do's en don'ts' ten aanzien van dierenexcursies klik dan hier.
Voor meer informatie over excursies met olifanten, en waarom we die niet aanbieden, klik hier.