introduction-image

Opnieuw Travelife gecertificeerd!

Opnieuw Travelife gecertificeerd!

Op 1 juni j.l. kwam Travelife auditor Marjorie van Strien bij ons op bezoek. Haar doel was om een zogenaamde 'audit' uit te voeren, om te kijken of wij wederom Travelife gecertificeerd kunnen worden. Gelukkig was dit het geval! Na gesprekken met verschillende mensen van Koning Aap, Shoestring en YourWay2GO is zij tot de conclusie gekomen dat wij voor de komende twee jaar weer gecertificeerd zijn. Hieronder uit haar rapport waarom en wat zij ons verder adviseert. 

Auditor aanbevelingen en conclusies

Algemene indruk

Na de online en 'onsite' audit is gebleken dat Adventure Specialists (Koning Aap, Shoestring, YourWay2GO en Entdeck die Welt) een professionele touroperator is, die aan de nationale en internationale normen voldoet en daarmee wederom (hoog) gekwalificeerd is voor Travelife certificering. Adventure Specialists heeft tijdens dit auditproces bekwaam aangetoond dat duurzaamheid en een verantwoordelijke bedrijfsvoering kernwaarden van het bedrijf zijn. Deze waarden werden duidelijk aangetoond door het management, het duurzaamheidsteam (DTO) en alle medewerkers.

Belangrijke positieve punten die uit de audit naar voren kwamen: 

  • Duurzaamheid bij Adventure Specialists wordt geleid door een zeer geschikt en pro-actief duurzaamheidsteam (DTO-team), gemotiveerd en ondersteund door de directeur, die tezamen de integrale duurzaamheid agenda bepalen.
  • Geinterviewde medewerkers toonden een uitzonderlijke kennis van en toewijding aan  duurzaamheid in hun functie binnen het bedrijf, waarbij benadrukt moet worden dat Adventure Specialists de juiste mensen op de juiste plek heeft zitten, om duurzaamheid op alle afdelingen te laten doordringen.
  • Intern heeft het bedrijf veel moeite gestopt in duurzaamheid op kantoor, wat geresulteerd heeft in een holistisch intern duurzaam kantoorbeleid, dat tot de best mogelijke resultaten heeft geleid op de daarvoor gehuurde ruimte. Dat het interne duurzaamheidsbeleid door het merendeel van het kantoorpersoneel is opgepikt, dient te worden geprezen.
  • Gezien het belang van lokale gidsen op de bestemmingen van Adventure Specialists, wordt ruim aandacht besteed aan het rechtstreeks communiceren en het stimuleren van hun kennis en daarmee het uitvoeren van duurzame tours. Daarnaast worden prijzen uitgereikt om reisbegeleiders te motiveren en stimuleren.
  • Het besluit van Adventure Specialists om met stagiair(e)s te werken voor onderzoek naar duurzaamheid (in de praktijk) en het analyseren van mogelijke andere  terreinen op het gebied van duurzaamheid heeft zeker geholpen om in zijn algemeenheid beter inzicht te krijgen. Dit model is een voorbeeld voor andere bedrijven.
  • Door de afhankelijkheid van Adventure Specialists aan lokale partners (agentschappen) voor een duurzame uitvoering van haar reizen, is het een uitdaging om met succes alle elementen van het Travelife Certified-programma te implementeren. Opgemerkt moet worden dat Adventure Specialists op een professionele manier daar invuliing aan heeft gegeven.
Aanvullende opmerkingen:

Gezien het belang voor Adventure Specialists dat de lokale partners een goede service aan hun klanten leveren, zou (meer) initiatief en acties van hun kant ook meer duurzame praktijken onder partners moeten kunnen opleveren. Een meer omvattende strategie om duurzaamheid onder bijvoorbeeld accommodaties en excursie leveranciers te bereiken, middels de lokale partners, zou een mogelijk volgende aandachtspunt voor Adventure Specialists kunnen zijn. Ideeën zijn er al door meer te werken met Travelife en partners te motiveren hierin mee te doen. 

Aanbeveling van de auditor:

Aanbevolen wordt dat Adventure Specialists wederom wordt goedgekeurd voor Travelife certificering.