introduction-image

Samen kansen pakken om ‘toekomstproof’ te worden

Samen kansen pakken om ‘toekomstproof’ te worden

Woensdag 27 september was het Wereld Toerisme Dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Deze dag is bedoeld om bewustzijn te creëren rondom duurzaam toerisme en ook om alle partijen samen te laten werken zodat toerisme een positieve verandering kan brengen. 2017 is door de VN uitgeroepen tot ‘Jaar van Duurzaam Toerisme’. Daarom was dit een uitgelezen dag om een vakevenement te organiseren voor de toerisme- en vrijetijdssector. 

Dit gebeurde dan ook wereldwijd en in Nederland werd het evenement in Utrecht georganiseerd door ANVR, Gastvrij Nederland, NBTC, MVO Netwerk Toerisme, Recron en VvKR, met TUI Benelux als hoofdsponsor. Het initiatief had de passende naam ‘Samen Kansen Pakken’ gekregen.

Deze eerste editie bood kennisdeling, inspiratiesessies, praktijkvoorbeelden en praktische bouwstenen, bedoeld om de deelnemende organisaties ‘toekomstproof’ te maken. Natuurlijk wilden wij, leden van het duurzaamheidsteam van YourWay2GO, Shoestring en Koning Aap, dit evenement niet missen. Ook wij doen ons uiterste best om onze organisatie toekomstbestendig te maken, maar lopen geregeld tegen moeilijkheden aan. Dus waarom niet luisteren naar interessante sprekers en sparren met gelijkgestemde mensen uit dezelfde branche?

Met de trein reisden we vanuit ons kantoor in Duivendrecht naar Utrecht Centraal. Het evenement vond plaats in Tivoli Vredenburg, op enkele minuten loopafstand van het station.

Plenaire sessie –interessante sprekers
Na een welkomstdrankje, met op de achtergrond live ukelelemuziek, begaven we ons naar een zaal waar de plenaire sessie plaatsvond. Martijn Visser en Max van Deursen, beiden VN-jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling, gaven door middel van een leuke Powerpointpresentatie hun visie op een nieuwe manier van reizen. Virtual Reality brillen zodat oma mee kan genieten vanaf haar bank, klimaatneutrale hotels en zelfvarende electrische boten, het kwam allemaal aan bod.

De ukelelespeler kwam daarna het podium op met een korte muziekquiz en een opwarmoefening voor de handen, zodat het publiek – letterlijk en figuurlijk - wat losser zou worden.

Hierna betrad Christine Boland het podium. Ze verduidelijkte dat ze geen trendwatcher is, maar een trendanalyticus; ze kijkt dus niet alleen naar consumententrends, maar analyseert ze ook, gaat op zoek naar patronen en drijfveren. Wat volgde, was een boeiende presentatie waarin het ging over de digitalisatie van de samenleving, de individualisering, maar ook over vernieuwende en duurzame initiatieven en hoe steeds meer mensen de behoefte krijgen het roer weer om te gooien en meer in contact te staan met de natuur en met elkaar. Geen kwantiteit, maar kwaliteit, geen constante groei, maar duurzame ontwikkelingen. Haar triple A-methode bleef nog wel het meeste hangen; als bedrijf moet je eerst bepalen wie je bent, wat je wilt en waarom (Anchor), daarna moet je bepalen met wie je wilt samenwerken (Align) en ten slotte moet je dit omzetten in actie en impact gaan maken (Act).

De laatste spreker was Anna Pollock, de Britse vrouw achter Conscious Travel. Ze praatte over de snelle groei van het toerisme en dat deze groei niet houdbaar is - ook al willen reisorganisaties natuurlijk het liefst elk jaar weer groter worden, meer reizen verkopen. Het milieu lijdt onder het toerisme, maar zeker ook de lokale bevolking, kijk maar naar een stad als Barcelona. De lokale bevolking is een bron die we steeds meer uitputten, totdat het straks niet meer gaat. We moeten dus een ander systeem bedenken, waarbij we meer met de lokale bewoners in gesprek gaan, zorgen dat ook zij een slaatje kunnen slaan uit het groeiende toerisme en vooral dat ze er niet onder lijden.

In gesprek met ondernemers
Hierna konden de deelnemers in gesprek gaan met drie ondernemers - Caroline de Greeff – Fair 2; Gert Nieuwboer – SNP Natuurreizen; Milco Aarts – Soupalicious-, over kansen om de toerisme- en vrijetijdssector te verduurzamen. Verschillende stellingen kwamen aan bod en niet altijd was iedereen het met elkaar eens; moet duurzaamheid iets zijn waar we met zijn allen aan moeten werken of is het juist een manier om je te onderscheiden van je concurrenten? Moet je binnen een organisatie iedereen direct betrekken bij de duurzame acties of moet er iemand die zijn als eerste zijn nek uitsteekt en de kar trekt?

Breakout sessies
Hierna was het tijd voor de groepssessies. Samen met een van mijn collega’s woonde ik een sessie bij van Anna Pollock, genaamd ‘Flourish beyond sustainability for DMO's and policymakers’. Hierbij werd gespard over het roer omgooien bij toerisme; het moet van bovenop veranderen (beleid, wetgeving), maar vooral ook van onderop (in gesprek gaan met de lokale bewoners). 

Mijn twee andere collega’s zaten bij de sessie ‘Inspirerende organisaties. Sterke Merken’ van Joris van Zoelen, die werkt bij Synergie, een strategisch adviesbureau, en het had over hoe je jezelf als bedrijf succesvol in de markt zou kunnen zetten.

Borrel
Na deze sessies konden we tijdens de borrel nog even napraten met onze concullega’s over wat er besproken was en hoe we daar zelf tegenaan kijken, er was genoeg ‘food for thought’ aangeleverd. Van al dat luisteren, denken en sparren had iedereen inmiddels wat trek gekregen en in plaats van de gangbare bitterbal werd er rondgelopen met een schaal vol heerlijke (en erg verantwoorde) bieterballen; net zo knapperig en smaakvol als de bitterbal als je het mij vraagt, maar dan gevuld met rode biet. Een mooie afsluiter van een prettige en erg leerzame middag!