introduction-image

Local Impact Score

Nausikaa
maandag 12 juli 2021

Local Impact Score

Sinds enkele maanden is er een nieuw tabblad op onze Feeling Responsible website te zien, namelijk dat van ‘local impact’. Je kan deze score ook terugvinden op de website van Koning Aap en Shoestring bij verschillende groepsreizen.

We zijn als reisorganisatie met een groen hart gaan inzoomen op de lokale impact die we hebben op een bestemming wanneer we er heen reizen. De score werd ontwikkeld om meer inzicht te krijgen: hoeveel van onze uitgaven komt bij de lokale gemeenschap terecht?

De toeristische sector zorgt voor werkgelegenheid en is dus de voornaamste inkomstenbron voor velen. Gidsen, reisbegeleiders, chauffeurs, restaurants, hotels, homestays… noem maar op. Al deze mensen, en vaak ook hun families, zijn meestal sterk afhankelijk van de inkomsten die uit deze sector voortvloeien. Ze zetten zich in om reizigers een onvergetelijke ervaring te bezorgen, rekening houdend met respect voor de lokale bevolking, de dieren en de omgeving.

Wat is nu lokaal? Onze lokale agenten zijn locally owned, d.w.z. dat het bedrijf 51% of meer eigendom moet zijn van een nationale burger van het land waar het opereert. Via een enquête konden we nagaan wat onze reizigers en wij als reisorganisatie op elke bestemming uitgeven om de rondreis uit te voeren. Verder konden we ook berekenen welk percentage van die lokale kosten naar een lokaal bedrijf of dienst gaat, denk maar aan accommodaties, restaurants en transport. Hoe meer operationele kosten lokaal blijven, hoe beter het in de gemeenschap terechtkomt en hoe hoger de score is.

De local impact score is opgebouwd uit twee delen en de maximale score is 140. Het eerste is de berekening van het landarrangement, de internationale vlucht en het geschatte zakgeld. We bekijken de betaalde reissom voor het landarrangement en het zakgeldbedrag en halen daar de kosten van de internationale vlucht vanaf. De score ligt tussen 0 en 100, 100 is de hoogst haalbare lokale impact.

Het tweede deel is een waardensysteem van tien duurzaamheidscriteria. De maximale totaalscore is 40. Dit zijn onze criteria: duurzame certificering van de lokale agent, zo min mogelijk binnenlandse vluchten tijdens de reis, inclusief lokaal eten bij een familie thuis, zoveel mogelijk begeleiding door lokale reisbegeleiders, de reis duurt 3 weken of langer, 75% van de reisbegeleiders volgde Leading the Way (een gratis online training over verantwoord reizen), vooruitlopers op projecten (vnl. plastic), een agent ondersteunt actief goede doelen, een verblijf in een homestay voor min. 1 nacht is inclusief en er is minimum 1 optionele duurzame excursie.

Wanneer je 140 punten behaalt, betekent het dat alles van die specifieke reis lokaal terechtkomt. Hoe hoger de score, hoe meer geld er in de lokale gemeenschap blijft. We moeten onze focus leggen op lagere scores, we bekijken deze met onze lokale partners om die waar mogelijk te verbeteren. Ons doel is om de scores jaarlijks bij te werken en te herzien.

Om een lang verhaal kort te maken: we hebben de score ontwikkeld om transparantie te bieden in wat de lokale economische impact van een reis is. De criteria zijn zaken die wij belangrijk vinden als reisorganisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. 

We zijn al goed op weg, samen met onze reizigers, reisbegeleiders en lokale agentschappen, maar het kan natuurlijk altijd beter. Vorig jaar hebben we de score berekend, dit jaar willen we de score verhogen. We vinden het belangrijk om zo transparant mogelijk te zijn en onze reizigers op een positieve manier te informeren en te inspireren.