introduction-image

Corcovado Foundation in Costa Rica

Nausikaa
maandag 24 januari 2022

Corcovado Foundation in Costa Rica

De Corcovado Foundation organiseert verschillende projecten in het Corcovado Nationaal Park in Costa Rica. De stichting werd opgericht door betrokken omwonenden van het park, om de illegale jacht en houtkap te stoppen. De stichting komt op voor de rechten van lokale gemeenschappen.

Waar gaan de donaties naartoe?

  • In 2015 werd de donatie gebruikt voor het onderhoud van het zeeschildpaddenkamp, waar de vrijwilligers van dit project verblijven. Het gebouw ligt dicht bij het strand en is gebouwd van hout, waardoor het veel onderhoud vergt. Het hout en het aluminium moest vervangen worden, en daarnaast werden twee badkamers en douches geplaatst.
  • In 2016 en 2017 werd onze donatie voornamelijk gebruikt voor educatieprojecten in de lokale gemeenschappen:
    • Het milieueducatie programma bereikte 325 kinderen van 22 scholen, die om de 2 maanden les kregen.
    • 82 docenten kregen training in milieueducatie, om zo kinderen te leren om respectvoller om te gaan met het milieu.
    • Er werd gewerkt met 68 tieners tijdens 3 workshops, om met hen manieren te bedenken om geweld tegen vrouwen en kinderen te stoppen. Daarnaast kregen ze seksuele voorlichting.
    • 6 kindergroepen werden gevormd, die wekelijks in 4 verschillende gemeenschappen bijeen kwamen, en bijvoorbeeld strand- en rivierschoonmaakacties ondersteunden.
  • In 2018 hebben we opnieuw het milieueducatieprogramma gesponsord. Van het geld wordt met name materiaal gekocht (papier, scharen, lijm) en het transport geregeld, waardoor kinderen uit verschillende gemeenschappen bij elkaar kunnen komen voor workshops en festivals. Soms gaan de kinderen kamperen, waarbij ze twee dagen van alles leren over de natuur en meteen in de praktijk kunnen brengen wat ze hebben geleerd. Transport is eigenlijk de grootste kostenpost waar we een bijdrage aan leveren. Voor meer informatie bekijk onderstaand filmpje:

  • In 2019 ging onze donatie weer naar het Sea Turtle Conservation Project. De stichting blijft werken op het schiereiland Osa, maar dit jaar starten ze een nieuwe locatie in het Playa Hermosa National Wildlife Refuge. De donatie wordt dus speciaal gebruikt om een kamp voor vrijwilligers te bouwen.
  • In 2020 en 2021 werd met onze donatie ecologisch herstel en regeneratieve landbouw op privégronden bevorderd, dit door activiteiten te voorzien die gemeenschappen en herstel op het schiereiland Osa bevorderen. Drake Bay is de belangrijkste toeristische bestemming op het schiereiland en is de toegangspoort tot het Corcovado Nationaal Park en het zeereservaat van eiland Caño.

Gevolgen van de COVID-pandemie

Door de COVID-19 pandemie is het internationale toerisme naar een historisch dieptepunt gebracht. Terwijl sommige andere toeristisch georiënteerde bestemmingen op middellange termijn inzetten op lokaal toerisme, is het schiereiland Osa vanwege de afgelegen ligging geen favoriete bestemming van de nationale sector. Daarom blijven veel bedrijven gesloten en worden de lokale gemeenschappen wanhopig, waardoor de lokale bevolking wordt gedwongen terug te gaan naar mijnbouw, jacht en houtkap.

Met de komst van de pandemie realiseerde de Corcovado Foundation zich dat regeneratieve landbouw lokale families kan helpen de economische situatie van het gezin te verlichten, de druk op natuurlijke hulpbronnen te verminderen en de jacht op dieren in het wild te verminderen.

Vanaf april 2020 werd besloten om voor al deze gezinnen duurzame manieren aan te moedigen om eten op tafel te zetten. Daarom lanceerde de stichting regeneratieve landbouwworkshops om zelfvoorziening en voedselonafhankelijkheid te bevorderen, gezinnen in staat te stellen het nodige voedsel te krijgen voor hun levensonderhoud en het gebruik van gevaarlijke verontreinigende stoffen te vermijden. Helena, de milieuvoorlichter, vertelt: "Sinds het begin van de training heeft er een prachtig proces plaatsgevonden. Gezinnen wisselen hun kennis en vooruitgang uit in hun tuinen en creëren ruimtes om voedsel te produceren waar er voorheen niets was."

  

Regeneratieve landbouw stimuleert praktijken die bodemherstel mogelijk maken en de productie van broeikasgassen verminderen. Er heeft een transformatie plaatsgevonden in het proces waarbij families hebben begrepen dat organisch materiaal geen "vuilnis" is zoals het gewoonlijk wordt genoemd, maar een bron van rijkdom voor onze bodem.

Het belangrijkste idee is om gemeenschappen te helpen kleine familietuinen te ontwikkelen op een manier die het behoud van biodiversiteit en bodemherstel bevordert, een gezonde voedselbron genereert en zaden en hun biodiversiteit in onze gemeenschappen bewaart.

Sinds juni 2020 heeft ons programma buitengewone effecten op gemeenschappen. Vierentwintig families hebben hun regeneratieve landbouwopleiding afgerond na vijf theoretische workshops en drie praktische bezoeken. Ze hebben geleerd over bodems, voorbereiding van teeltbedden, organische meststoffen en insectenwerende middelen, extractie, conservering van zaden en voorbereiding van zaaibedden. Het programma ondersteunt hen ook met apparatuur, materialen en zaden.

  

Het mooiste is dat het proces daar niet is gestopt. De groep blijft in contact, wisselt vooruitgang, prestaties en zaden uit en toont hun interesse in leren en vooruitgang in hun tuinen. Het is prachtig om de verscheidenheid aan soorten te zien die deze families in zo'n korte tijd hebben weten te produceren: squash, cassave, tomaten, zoete aardappel, paprika's, hete chili, meloen, watermeloen, selderij, koriander, spinazie, komkommer, enzovoort. Daarnaast zijn de families begonnen met het redden van lokale, supervoedzame soorten zoals de chicasquil of chaya.

De voordelen van deze trainingssessies waren aanzienlijk, en veel andere families en gemeenschappen hebben contact met ons opgenomen met het verzoek om deel te nemen aan dit programma.
Het programma heeft ook emotionele steun geboden aan degenen in het netwerk tijdens de stressvolle gebeurtenissen van de pandemie, en heeft zelfs families samengebracht en relaties tussen generaties bevorderd.

“Het programma begon min of meer toen de pandemie begon en ik zonder werk zat”, zegt Andrea. “De biologische tuin hebben als middel om te ontsnappen aan de hele dag in huis vastzitten en niet veel te doen hebben. Ik besloot er gewoon voor te gaan, naar buiten te gaan en wat aarde te verplaatsen, zaden te planten en wat voedsel te verbouwen. Ik kom uit een boerenfamilie, maar ik was er nooit eerder in geïnteresseerd geweest om te leren hoe ik zelf voedsel kon verbouwen. Dus het was mooi om daar verbinding mee te maken.”

  

Het programma heeft virtuele workshops en boerderijbezoeken georganiseerd voor twee cohorten deelnemers. Met 45 gezinnen die nu bij het netwerk betrokken zijn, komt het programma in een stroomversnelling. Maar er is altijd geld nodig omdat steeds meer gezinnen willen meedoen.

Help je mee?

Wil je ook een donatie doen aan de Corcovado Foundation in Costa Rica? Dit kan via een overboeking. De details hiervoor vind je hier. Aan een donatie per overboeking zitten geen extra kosten vast, wat betekent dat jouw volledige donatie aan dit lokale project wordt besteed.

Ben je benieuwd welke andere lokale projecten wij wereldwijd steunen?