introduction-image

Costa Rica, een eldorado vol natuur!

Merel
maandag 19 september 2022

Costa Rica, een eldorado vol natuur!

Als productmanager kreeg Merel de mega toffe kans om met Shoestring Costa Rica opnieuw te bezoeken. Als puber bezocht zij dit Midden-Amerikaanse land met zijn indrukwekkende regenwouden en prachtige kustlijnen al. Als je naar Costa Rica gaat dan moet je hart bij de natuur liggen anders ben je in het verkeerde land terecht gekomen. Een ideale bestemming dus voor een natuurliefhebber als Merel!

Natuurbehoud

Costa Rica is met haar hoeveelheid aan natuur zeer pro natuurbehoud en ecotoerisme. Bijna 30% van het land wordt beschermd. Onder dit percentage vallen ook alle nationale parken waar je tijdens de Shoestring reis Costa Rica: Natuur & Strand een bezoek aan brengt: Cahuita National Park, Caño Negro National Wildlife Refuge, Arenal National Park, Monteverde National Park & Rincon de la Vieja National Park.

Primaire en secundaire regenwouden

Tijdens mijn Costa Rica reis maakte ik kennis met zowel primaire als secundaire regenwouden. Toen ik als puber in Costa Rica was kwam ik erachter dat bijna 1/3 van het primaire (oorspronkelijke) regenwoud gekapt was voor onder andere plantages en lokale ranches. Nu, jaren later, behoort Costa Rica tot een van de toplanden qua herbebossing. Vaak is het vernielen van de bossen te danken aan ons, de mens.

Secundaire regenwouden zijn ‘nieuwe’ of na grote schade weer opnieuw aangegroeide regenwouden. Het kan soms wel tot ruim 150 jaar duren voordat secundaire bossen qua dichtheid weer beginnen te lijken op primaire bossen. Als je nu door de verschillende jungles loopt kun je je bijna niet voorstellen dat sommige van deze wouden gekapt zijn geweest en bijna weer helemaal zijn volgroeid. De flora en fauna is zo overweldigend dat het niet gek is als je er een beetje stil van wordt.

Stijgende zeespiegel

Ook in Costa Rica kun je direct zien wat voor gevolgen de stijgende zeespiegel heeft. In het aan de oostkust gelegen Cahuita National Park zie je verdwaalde dode bomen in zee staan en de steigers waar een tijdje terug boten aanmeerden zijn nu niets meer dan een paar palen ver in het oprukkende water. Onze lokale gids die ons mee nam door het park vertelde ons dat het wandelpad normaal gesproken zo’n 8 meter van de zee lag. Maar nu moet je zelfs op sommige stukjes even kort over het strand lopen omdat er zelfs geen pad meer is. Het is confronterend om te zien wat voor gevolgen de stijging van de zeespiegel op dit nationale park heeft. Dit park en de rest van Costa Rica kent namelijk geen duinen zoals wij die in Nederland en België kennen.

Zelf meedoen aan ecotoerisme; denk aan de 3 R’s (Reduce, Reuse & Recycle)

De lokale agent in Costa Rica Ecole Travel is zelf ook een grote voorstander van duurzaam toerisme en heeft dan ook niet voor niets de meest hoge waardering in het door Costa Rica ontwikkelde CST nationale programma voor duurzaam toerisme. Zij proberen je dan ook te stimuleren om zelf ook zo duurzaam mogelijk op reis te gaan en om je hierbij je helpen kun je denken aan de 3R’s: Reduce, Reuse & Recycle. Door hier tijdens je Costa Rica rondreis aan te denken verklein je de negatieve impact van jouw reis in Costa Rica en haal je niet alleen het meest positieve in jouw reis naar boven maar ook in jezelf!