" />

" />
introduction-image

Treintrots in Japan

Anton
vrijdag 24 mei 2019

Treintrots in Japan

Productmanager Anton heeft tijdens zijn studiereis een traject met de trein door Japan afgelegd. Hij vertelt over zijn ervaring; "We reizen van Kyoto naar Tokyo, een afstand van ruim 500 km die we in ongeveer twee uur overbruggen doordat we met de hogesnelheidstrein de 'Shinkansen' reizen". 

In eerste instantie lijkt het moeilijk om in het grote stationscomplex de juiste trein te vinden. Maar als we de bordjes ‘Shinkansen’ volgen komen we vanzelf bij het goede platform uit. Op schermen kunnen we zien op welk perron we moeten zijn voor onze trein, de tekst is wisselend in het Japans en in het Engels. Makkelijk. Om onze bagage hoeven we ons niet druk te maken, die hebben we gisteren ingeleverd en wordt naar het hotel in Tokyo verstuurd. Fijn, want in de trein zelf is niet veel ruimte voor grote bagage. Kleine tassen kun je wel gemakkelijk kwijt in de rekken boven de stoelen.

 Als de futuristische Shinkansen het station binnen rijdt maken we snel wat foto’s. Voor de treindeuren zijn op het perron poortjes die openschuiven zodat reizigers naar binnen kunnen, als iedereen is ingestapt sluiten deze poortjes weer. Laatkomers kunnen dus niet snel naar binnen springen. We stappen in in wagon 14 (op het perron staat aangegeven op welke plek welke wagon stopt) en nemen plaats op de voor ons gereserveerde stoelen. Aan de ene zijde van het gangpad zijn drie stoelen, aan de andere zijde twee. We hebben opvallend veel beenruimte.

  

Stipt op tijd verlaat de trein het station van Kyoto. Al heel snel hebben we een hoge snelheid en zien we het landschap voorbij zoeven. Als de treinsteward de wagon binnenkomt maakt hij bij de deur een buiging voordat hij binnentreedt. Ook komt er een juffrouw voorbij met een karretje. Zij verkoopt sandwiches, bento boxen en drankjes als koffie, thee of cola. Betalen kan alleen met contant geld. Voor reizigers die roken is er in wagon 15 een apart ‘rookhok’.

We maken enkele korte stops onderweg. Enkele reizigers stappen uit, nieuw mensen komen binnen. Alles gaat snel en zonder oponthoud. Opnieuw zoeft de trein steeds weg van het station naar de eindbestemming Tokyo. Voor het maken van foto’s naar buiten toe zet ik voor de zekerheid mijn camera maar op de sportstand. Onderweg passeren we de berg Fuji; helaas is de top van deze heilige berg in wolken gehuld. Reizen per Shinkansen is een ervaring op zich: snel, comfortabel en schoon. Met alle discussies over het milieu en ‘vliegschaamte’ komt een gevoel van ‘treintrots’ bij me opzetten.