introduction-image

Yurts in Kirgizië

Yurts in Kirgizië

Reisspecialiste Paola van Shoestring heeft tijdens haar studiereis door Kirgizië overnacht op de meest prachtige plekken in de natuur. Ze verbleef in yurts (tenten) en homestays en leerde de lokale bevolking en keuken goed kennen. 

 

Paola vertelt over haar ervaring: 'Tijdens mijn studiereis heb ik vooral in yurts (tenten) en homestays overnacht. Ik vond dit heel bijzonder omdat je zo ook meemaakt hoe de lokale mensen leven en heb mogen ervaren hoe ontzettend lief, vriendelijk en behulpzaam ze zijn'. 

Een landelijk netwerk zorgt ervoor dat toeristen verschillende plaatsen in het land kunnen bezoeken waar geen hotels of andere overnachtingsmogelijkheden aanwezig zijn. Een hele leuke ervaring omdat je zo bij mensen in hun huis verblijft om te overnachten en te eten. Communiceren is met handen en voeten want ze spreken geen Engels maar soms is er 1 van de kinderen thuis die op school wel Engels leren en die zo een beetje kunnen vertalen.

    

Het eten is ook een bijzondere belevenis. In 1 van de kamers van het huis staat een hele lange tafel, netjes aangekleed met een mooi tafelkleed. Daarbij zit je op de vloer op een kussentje, met je benen gekruist of je steekt je benen onder de tafel. De tafel wordt vervolgens vol gezet met schalen met brood, glaasjes met zelfgemaakte jam, etagères met fruit, dadels, snoepjes en koekjes.

   

Vervolgens wordt er door de vrouw des huizes soep geserveerd en vervolgens het hoofdgerecht. Natuurlijk ontbreken ook de potten thee niet. Echte koffie kennen ze niet, maar het zijn echte theedrinkers. Het eten is overvloedig en erg lekker. De vrouw des huizens staat er vaak glimmend van trots bij te kijken hoe haar eten verorberd wordt door de toeristen. En je theekopje wordt door haar steeds bijgevuld.

Bij het weggaan staat de hele familie de groep uit te zwaaien; heel erg mooi om te zien. Een unieke lokale beleving in Kirgizië!