" />

" />
introduction-image

Kookles in Vietnam

Kookles in Vietnam

Marketingspecialiste Elise was op reis in Vietnam en vertelt;"De Vietnamese bevolking kan met recht trots zijn op hun lokale keuken. Nadat ik in Vietnam meerdere gerechtjes had geproefd, was ik erg benieuwd naar hoe ze deze bereiden, zodat ik de smaak van Vietnam mee naar huis kan nemen'. 

'Voor mij staat reizen synoniem aan met een open blik nieuwe culturen ontdekken, proeven van de lokale specialiteiten en je laten inspireren door het dagelijkse leven van de bevolking'.

Ik ging gezellig koken bij een tachtigjarige dame in Ho Chi Minh City. Samen zochten we op de straatmarkt om de hoek alle ingrediënten uit. Grappig om te zien hoe de lokale bevolking plots een soms geld bovenhaalt onder een mand, onder een kussen, tussen de groentjes. Daarna mocht ik in haar woonkamer de raap en worteltjes schillen en in fijne stukjes snijden. Helaas zijn ze hier niet gekend met een aardappelmesje of een dunschiller. Opletten dus!

      

Vervolgens mocht ik de keuken in. Eieren klutsen met stokjes: het werkt prima! Droge worst koken in water, daar keek ik van op. Erna gedroogde garnalen kortbakken, de gesneden groentjes bakken en het vlees marineren voor het hoofdgerecht. In Vietnam krijg je altijd een sausje. Bij de verse loempia hoort een pindasausje. Breng hoisin saus, pindaboter en water aan de kook en laat het even inkoken.

Op tafel plaats je een schaal met de gebakken wortel en raap, omelet in reepjes gesneden, de gekookte droge worst fijngesneden en afgewerkt met gedroogde garnalen, gedroogde uitjes en pindanootjes. Elke tafelgast mag zijn eigen verse loempia maken. Bevochtig je rijstpapiertje en vul deze met de ingrediënten op tafel, aangevuld met sla en komkommer (de heftige munt, sla ik over), doppen in de saus en … geniet!

Als hoofdgerecht aten we noedels met gemarineerd vlees. Super lekker en simpel! Sla, komkommer en munt in een kom, verse witte noedels eroverheen en de kortgebakken lapjes vlees met ui er bovenop. Het bijpassend sausje bestaat uit vissaus, water, suiker, citroen en look. 

Koken bij de lokale bevolking is een ervaring die ik iedereen aanraad. Je brengt enkele uren door dicht bij de lokale gemeenschap en ervaart het echte leven. Je ondersteunt de lokale economie omdat de gastvrouw/-heer lokaal inkoopt en je krijgt de kans op een gesprek en levensverhalen die niet terug te vinden zijn in musea. 

Tijdens onze rondreizen met Koning Aap en Shoestring krijg je de kans om in Vietnam een kookles te volgen. Reis je individueel met YourWay2GO, dan kan koken bij de locals ook een leuke toevoeging zijn in je reisprogramma!