introduction-image

Nepal in 'Lockdown'

Marisa
maandag 18 mei 2020

Nepal in 'Lockdown'

Op het moment dat de wereld ‘in lockdown’ ging en bijna alle landen wereldwijd hun grenzen sloten voor onbepaalde tijd zat Ratna, de man van onze collega en reisspecialiste Marisa in het vliegtuig voor een lang gepland familiebezoek in Nepal. Hoe gaat het nu met hem?

Ratna bevindt zich sinds 13 maart in Nepal. Hij verblijft bij zijn familie in Patan, Kathmandu. Samen met zijn moeder, dochter, zus en neef wonen ze nu allemaal samen in een huis. Ratna vertelt ons zijn verhaal en geeft ons een inkijkje over hoe het dagelijkse leven er in Nepal momenteel uitziet. 

Hoe is de situatie in Nepal op dit moment?

Binnen een week is er door de overheid van Nepal een lockdown ingesteld, dat betekent geen openbaar vervoer meer, geen taxi’s, alleen supermarkten open en in de ochtend en ‘s middags mogen er verse groenten op straat verkocht worden. Verder is echt alles dicht en de politie controleert erg veel, ze staan op alle grote kruispunten. In de week dat het duidelijk zou worden dat het land op slot ging hebben we wel rijst, olie, linzen en erg belangrijk, gasflessen gekocht voor meerdere maanden.

Hoe gaat het met jullie al die weken in lockdown?

Het gaat goed, we vervelen ons gelukkig nog niet. We hebben van alles gezaaid, en op het platte dak staan dus veel potten met komkommer, tomaten, pompoenen en ook wat bloemen en daar zijn we druk mee. Tot nu toe zijn er nog voldoende etenswaren te koop in de winkels, elektriciteit is er bijna continu. We proberen ook verschillende gerechten uit en eten soms ook muesli met yoghurt wat niet gebruikelijk is in Nepal. Verder kaarten we elke dag en hebben gelukkig goed en makkelijk contact met de andere familie leden die in ons geboortedorp Jumla wonen in het westen van Kathmandu. In de dorpen in de bergen is er eigenlijk per dorp een lockdown, de bruggen zijn afgesloten dus de mensen kunnen wel gewoon hun land bewerken. In de ochtend voor 6 uur is het wel mogelijk te wandelen, daarna kan je echt alleen boodschappen gaan doen.

Wat zijn de voordelen van deze lockdown?

We brengen erg veel tijd met elkaar door en dat voelt erg goed, we zijn ook erg bewust bezig met gezondheid en hygiëne en blijven positief. De lucht is op dit moment ook erg schoon en we zien echt elke dag sneeuwtoppen om ons heen, de straten zijn ook erg schoon omdat er gewoon minder afval is. En je merkt dat iedereen veel meer aan het schoonmaken is. Ook veel meer contact dan anders met de buren, er is echt een saamhorigheidsgevoel ontstaan.

      

En wat zijn de nadelen van deze lockdown?

Voor de economie een groot probleem, Nepal is al een arm land en nu staat alles stil, geen toeristen, geen inkomsten en uiteraard zijn er geen regelingen getroffen zoals in Nederland voor mensen die nu geen inkomen hebben. Er wordt wel voedsel uitgedeeld aan de erg arme mensen. Ook alle projecten liggen stil. En een land als Nepal heeft ook geen reserves opgebouwd.

Hoe zie je de toekomst van Nepal tegemoet na de lockdown?

Groot probleem zijn de miljoenen Nepali’s die in het buitenland werkzaam zijn, zij sturen normaliter geld naar huis. Dat gebeurt nu niet maar ze schatten ook dat er zeker 2 miljoen Nepali’s straks zodra er weer gevlogen gaat worden naar huis terug keren uit de golflanden omdat ze nu geen baan meer hebben. Dat zijn vaak laaggeschoolde arbeiders die ook in Nepal niet makkelijk werk zullen vinden. In veel dorpen wonen nog maar weinig jonge mensen om het land te bewerken, dit zal nu gaan veranderen als ze straks allemaal naar huis komen. Dat kan dus ook positief uitpakken maar dan moet dat wel in goede banen geleid worden en dat zal in Nepal wat niet alleen arm maar ook corrupt is niet gemakkelijk zijn.

Toekomst Nepal 

Het toerisme is een zeer grote inkomstenbron voor Nepal en zorgt voor veel werkgelegenheid. Denk aan allerlei banen in deze sector: gidsen, reisbegeleiders, chauffeurs, restaurants, hotels, homestays etc. Al deze mensen (en vaak ook hun families!) zijn voor een grootdeel afhankelijk van de inkomsten die voortvloeien uit deze branche. Zij doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat reizigers een onvergetelijke Nepal-ervaring krijgen zonder daarbij de belangen van de lokale bevolking, de dieren en de adembenemende natuur geen moment uit het oog te verliezen. Onze reizen naar Nepal kunnen wij normaliter mogelijk maken door samenwerking met onze zeer gewaardeerde lokale agent Royal Mountain Travel. 

Reizen kan nu helaas even niet maar erover (dag)dromen gelukkig wel... We hopen dat wanneer het weer mogelijk is om Nepal te bezoeken onze reizigers gauw dit prachtige land zullen ontdekken. Wij dragen onze lokale agent Royal Mountain Travel & het complete team een heel warm hart toe!