introduction-image

Impact natuur... positief?

Impact natuur... positief?

De enorme impact van het coronavirus is duidelijk merkbaar, de wereld is stilgevallen met gevolg dat er veel minder verkeer in de lucht en op de weg is. Reisdromen en plannen staan voor nu helaas even noodgedwongen ‘on hold’. Maar hoe tegenstrijdig ook: dat de wereld nu even stilstaat lijkt voor de natuur een positieve impact te hebben.

In Italië groeit er weer gras tussen de kasseitjes op het beroemde Piazza Novona in Rome (dat voorheen door de vele en vele toeristen geen kans had om te groeien), er lopen wilde zwijnen rond in Sardinië en het water in Venetië is nog nooit zo helder geweest. Ook in India en China zijn de positieve gevolgen van de Corona crisis (en de bijbehorende lockdown) duidelijk merkbaar. In India zag men voor het eerst in 30 jaar weer de toppen van de Himalaya en in China is de lucht nog nooit zo schoon geweest.

De eerste positieve effecten worden voorzichtig waargenomen en hoewel we niet weten of dit zo blijft (of verder herstelt) als onze wereld weer op volle toeren draait, voor nu lijkt het een WIN voor de natuur.

Reisspecialiste Arbel: ‘Dat de natuur over een enorme veerkracht beschikt wisten we al, maar nu zien we het ook. Wereldwijd zijn de gevolgen zichtbaar, de natuur bloeit heel langzaam weer op. Misschien verandert het zelfs ook hoe we tegen de natuur aankijken. Want zou het niet prachtig zijn dat wanneer alles straks weer ‘normaal’ is wij mensen meer bewust zijn van de schoonheid van Moeder Aarde. Door deze crisis zijn we de bossen, parken, stranden en andere natuurgebieden ook in eigen land extra gaan waarderen. Hopelijk heeft dit een positieve uitwerking op hoe mensen over natuurbescherming denken en worden we ons nog bewuster over hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen, thuis én op reis'. 

Wereldwijd steunen Koning Aap, Shoestring & YourWay2GO in samenwerking met onze lokale agenten én met onze reizigers verschillende projecten. Wij zijn een groot voorstander van de bescherming van Natuurparken. Mede daardoor sponsoren wij het natuurpark Corcovado in Costa Rica. De Corcovado Foundation organiseert verschillende projecten in het Corcovado Nationaal Park.  De stichting werd opgericht door betrokken omwonenden van het park, om de illegale jacht en houtkap te stoppen. De stichting komt op voor de rechten van lokale gemeenschappen. Meer informatie over dit mooie park vind je hier.

   

Naast het steunen van het Corcovado NP steunen we ook andere projecten: er worden sportieve en culturele activiteiten voor straatkinderen in tehuizen in Colombia georganiseerd, vrouwen in India worden geholpen om zelfvoorzienend te zijn en te leren lezen, in Nepal worden er scholen gebouwd en kinderen in Zuid-Afrika krijgen de kans om aan alcoholisme en verwaarlozing te ontsnappen en in een veilige omgeving te leren.

Ondanks dat de (reis)wereld op z’n kop staat vinden we het zeer belangrijk, juist in deze onzekere tijden om onze projecten die we al jarenlang steunen ook nu (financieel) te blijven ondersteunen. Dit zullen we dus ook blijven doen!

We hebben maar 1 wereld en daar moeten we zuinig mee omgaan! 💚