introduction-image

Nepal: Homestay in Bhada, gastvrij, kleinschalig & puur

Anton
woensdag 22 juni 2022

Nepal: Homestay in Bhada, gastvrij, kleinschalig & puur

Het 'verre westen' van Nepal wordt sporadisch bezocht door westerse toeristen en is ideaal om het échte Nepalese leven te ervaren. Koning Aap biedt een 23-daagse Nepal rondreis waarbij je regelmatig bij de mensen thuis in 'Community Homestays' verblijft. Juist door de lokale ervaring, het unieke kijkje in het dagelijks leven, wordt slapen in zo’n homestay extra bijzonder. Je maakt voor heel even deel uit van een ander gezin, waar je van dichtbij ziet hoe zij wonen, eten en werken. Onze Product Manager Anton vertelt je in deze blog hoe hij de overnachtingen in een homestay ervaren heeft.

Onze tocht naar het uiterste westen van Nepal begint met een binnenlandse vlucht met Buddha Air van Kathmandu naar Dhangadi, in West-Nepal. We worden op de kleine luchthaven van Dhangadi opgewacht door de lokale gids Bikal, chauffeur Nabin en hulpje Abhishek. Het is door de coronapandemie bijna twee jaar geleden dat de homestays gasten uit Europa kregen. Omdat een kleine opfriscursus nodig is is Bikal (duurzaamheidscoördinator van het gerenommeerde agentschap Royal Mountain Travel) een dag of zes tevoren al in de regio aangekomen voor instructies.

We rijden in anderhalf uur over een slechte weg naar het district Kailali, waar we verblijven in het Tharu dorpje Bhada in een schone, maar eenvoudige ‘Community Homestay’. Het is al donker als we hier aankomen. We worden door enkele traditioneel geklede dames welkom geheten met een lekker ruikend bloemetje en daarna wordt het reisgezelschap van Koning Aap verdeeld over drie families. Ze vinden het vooral leuk om mensen van andere culturen te ontmoeten. Het geld dat ze hiermee kunnen verdienen is mooi meegenomen, maar niet de hoofdreden.



Communiceren gaat met handen en voeten, niemand van de familie spreekt een woordje Engels. De gastfamilie zorgt voor een schone slaapplek en drie maaltijden per dag. Op het terrein van ‘onze’ familie staan twee lemen gebouwtjes, met daarin elk drie simpele, schone kamertjes. We slapen in een tweepersoonskamertje, waar naast een bed met klamboe ook een tafel in staat. Meer past er niet in. Er zijn enkele haakjes aan de wand maar verder geen poespas. Er ligt een dun matras op het bed met een vrij hard kussen, we krijgen een handdoekje, een dekentje en mineraalwater. In een bijgebouwtje is een hurktoilet met in de ruimte ernaast de mogelijkheid je te wassen met een emmer water van de pomp. Even terug naar ‘basic’.

In een ander gebouwtje is een ruimte met twee ronde tafels waar we het avondeten krijgen gereserveerd, een traditioneel Nepalese dal bhat, rijst met groenten. Het smaakt bijzonder lekker, vooral de linzen en spinazie. We kunnen mineraalwater, bier of frisdrank bestellen. Mineraalwater komt in literflessen, die na gebruik verzameld worden en geruild tegen bijvoorbeeld uien. Dan wordt het tijd om te gaan slapen. Overdag was het hier negenendertig graden, maar nu is het lekker afgekoeld. In het kamertje zetten we wel de hele nacht de plafondventilator aan, anders wordt het echt te warm. Ik slaap wonderwel een paar uurtjes.



De volgende ochtend word ik gewekt door het gekraai van een haan. Vogels beginnen te kwetteren en er komt een rijtje natte eenden voorbij gesnaterd. Een nieuwsgierig jong geitje met een vrolijke rode strik om zijn nek probeert onze kamer binnen te komen. Het is heerlijk ontwaken op het Nepalese platteland. De zon komt langzaam op en zet het huis en omgeving in een mooie gloed. Gisteren was het donker toen we aankwamen, we zien nu pas goed waar we zijn.

De homestay is van de Tharu bevolking. Tharu huizen zijn lemen hutten gebouwd van gras en bamboe en bedekt met een kleilaag van modder en mest. Van oorsprong leefden de Tharu in de jungle. We zien nog elementen daarvan terug in de decoratie op de huizen, zoals olifanten en andere dieren. Families leven bijeen, zo zijn er drie gezinnen in 'onze' homestay van broers met hun vrouwen en kinderen. De Tharu bevolking is zelfvoorzienend en leeft van vissen en landbouw. Veel huishoudens hebben buffels, geiten, kippen en varkens.



We ontbijten met een soort pannenkoek waarbij een aardappelcurry hoort. Erg lekker! Daarna gaan we een wandeling maken door het dorp Bhada en zijn omgeving met laaglandjungle en een meer, waar veel vogels zich laten horen. Bhada en de homestay lenen zich uitermate om kennis te maken met de Tharu cultuur. We genieten van het simpele plattelandsleven en van de ongerepte schoonheid van de Terai, het laagland van Nepal. Bhada geeft je het gevoel dat je enkele jaren terug stapt in de tijd.

‘s Middags brengen we een bezoekje aan de Bheba Baba Mandir, een heilige hindoeïstische tempel die pelgrims uit zowel India als Nepal trekt (mandir = tempel), vooral tijdens speciale gelegenheden. Dichtbij de tempel is het Mahadeva Taal (taal = meer), waar we even heen lopen. Op de terugweg naar de accommodatie stoten we op een vrolijke groep mensen die bezig zijn met de voorbereidingen voor een huwelijksfeest dat deze avond gaat plaatsvinden. Er worden bijvoorbeeld stapels chapatti’s gebakken. De familie poseert gewillig voor foto’s en ook wij mogen regelmatig op de foto. Diverse gezinsleden dragen hun traditionele klederdracht.



De Tharu gemeenschap in Bhada heeft zijn eigen culturele dansen en muziekinstrumenten. Gekleed in de lokale dracht laten de dorpelingen ’s avonds enkele traditionele Tharu dansen zien, zoals Sakhiya Naach, Maghuta Naach en Lathi Naach. De dansende vrouwen genieten zichtbaar ook zelf van het optreden. Een van de dames gaat rond met een kruikje alcoholische drank, waar ze zelf ook regelmatig een slokje uit neemt. Het wordt een gezellige avond waarbij we communiceren met handen en voeten! Een mooie afsluiter van deze boeiende, ontspannen dag.

Lijkt het jou ook leuk om tijdens je Nepal reis bij de mensen thuis te slapen? Bekijk onze 23-daagse Koning Aap reis, waarbij je regelmatig bij de mensen in 'Community Homestays' verblijft, dan hier (voor reizigers uit Nederland) of hier (voor reizigers uit België).