introduction-image

Kijken, kijken… en duurzaam kopen

Thierry
maandag 25 juli 2022

Kijken, kijken… en duurzaam kopen

Egypte is terug van weggeweest. De Arabische Lente, de staatsgreep, onrusten en Covid zorgden er sinds 2011 voor dat Egypte veranderde van een van de meest populaire bestemmingen naar een land waar nog maar mondjesmaat toeristen naartoe gingen. Die tijd lijkt nu definitief voorbij. Tijd dus voor onze productmanager Thierry om op onderzoek te gaan naar duurzame souvenirs.

Waar ter wereld je ook reist, je komt altijd wel weer een leuk aandenken tegen waarvan je niet wist dat je het nodig had. Terwijl je jezelf probeert in te denken waar je die leuke bordjes, die mooie deken of die kleurrijke ‘ja-wat-zijn-het-eigenlijks’ voor gaat gebruiken, dient zich een onoverkomelijk probleem aan: de verkoper. Toegegeven, verkopers zijn er in vele soorten en smaken. Sommige zijn vriendelijk, anderen wat doortastend, maar nergens ter wereld zijn verkopers zo Hard Core als in Egypte. Het maakt ook niet uit welke route je door Egypte bereist, er is geen ontkomen aan deze verkopers. Een van de redenen hiervoor is dat veel van de belangrijkste Egyptische monumenten alleen te bereiken zijn via een gang vol souvenirstalletjes. Sleutelhangers, glazen piramiden, waterpijpen, pluche kamelen, kaftans, T-shirts en nog heel veel meer, vinden zo dagelijks in veelvoud hun weg naar toeristen. Één vluchtige blik naar alle kunst en kitsch is genoeg om een verkoper aan je zijde te krijgen, zelfs wanneer je een zonnebril op hebt en er toch zeker van dacht te zijn dat niemand jouw snelle blik kon waarnemen. En zodra de verkoper naast je staat, begint het onderhandelen, al was het maar om van hem af te komen.

Laat je door al dit verkoopgeweld echter niet afschrikken. Je reisbelegeider zal je tijdens je rondreis door Egypte een spoedcursus bruikbare verbale en non-verbale technieken geven waardoor je de toeristenstraatjes zonder problemen kunt doorkomen. En mocht het je toch af en toe wat storen, besef dan dat het toerisme voor een groot deel van de Egyptische bevolking een bron van inkomsten is.

Wil je toch graag wat leuke aandenkens mee naar huis nemen, geld in de lokale economie steken en iets kopen waarvan niet alleen de verkoper profiteert, maar ook de mensen die het maken, dan zijn er in Egypte langzaamaan meer mogelijkheden. Zo heb je in Luxor, de beroemde oud-Egyptische hoofdstad, twee makkelijk te vinden winkels waar verantwoorde producten worden verkocht.

Fair Trade Center Luxor

Het Fair Trade Center Luxor is het makkelijkst te vinden, direct tegenover de ingang van de Luxor Tempel. De winkel is klein, maar het aanbod aan originele souvenirs is des te groter. Het Fair Trade Center werkt samen met verschillende vrouwencoöperaties in heel Egypte en je vindt er onder andere aardewerk uit Luxor en El Fayoum, naaiwerk uit de Sinaï, stoffen uit Nagada en Akhmin en tapijten uit Siwa. Het Fair Trade Center in Luxor heeft geen winstoogmerk, alle producten worden gemaakt door gemeenschappen die tot de armste van het land worden gerekend. De ambachtslieden die de producten maken krijgen er een eerlijke prijs voor en om dit te garanderen heeft alles wat je in de winkel ziet ook een vaste prijs.

Habiba Gallery

Om de hoek bij het Fair Trade Center Luxor ligt de iets ruimer opgezette Habiba Gallery, een winkel die volgens eenzelfde principe werkt. De winkel is eigendom is van de Australische Linda Wheeler en wordt gerund door de manager, mr. Shafi. Ook Habiba werkt samen met verschillende coöperaties door heel Egypte, maar heeft zich er daarnaast op toegelegd om oude ambachten opnieuw in Egypte te introduceren zoals blokdruk. Bij elk product hangt een kaartje met daarop de plaats waar het product wordt gemaakt. Niet elk product is van hoogstaande kwaliteit en soms doet het naaiwerk wat simplistisch aan, maar juist dat is misschien wel de charme. Je koopt hier een lokaal gemaakt aandenken waarmee je voornamelijk vrouwen uit minder gefortuneerde gemeenschappen steunt. En mocht dit alles nog niet genoeg zijn, dan is het rustig kunnen kijken, denken en fantaseren over wat je met je mogelijke aankoop wilt gaan doen, absoluut ook een reden om Fair Trade Center Luxor of Habiba Gallery te bezoeken.

Wil je zelf een kijkje nemen bij deze winkels in Luxor, dan kan dat dagelijks van 09.00 tot 21.00 uur.

Fair Trade Center Luxor Outlet


Tegenover de ingang van Luxor Tempel en de Moskee

Habiba Gallery


Andrawas Pasha Street