introduction-image

Bezoek aan: First River Fun Club

Marisa
woensdag 11 september 2019

Bezoek aan: First River Fun Club

Reisspecialiste Marisa heeft tijdens haar studiereis door Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho een bezoek gebracht aan de First River Fun Club. Dat is een project in Kaapstad wat wij al jaren steunen en waar onze reizigers ook vrijwillig aan kunnen doneren.

Marisa vertelt over haar ervaring: 'Het is ongeveer een half uur rijden naar het project, het was een beetje lastig te vinden, er staan geen bordjes en het project ligt achter het woonhuis van Anthea die de drijvende kracht is achter dit project'. Na ongeveer een half uur rondrijden en rondvragen komen we in de straat waar Anthea woont en toevallig loopt er net een buurman die haar goed kent en opbelt. Om het huis staat een flink hek zoals overal in Zuid-Afrika en dan ontmoet ik Anthea!'

Anthea haalt mij op  vergezeld van 2 grote honden, 1 middel grote  lieve pup,  en een mini hondje met een trui aan. De honden zijn voor fun and safety! We lopen om het huis heen van Anthea want daar achter liggen de gebouwtjes die bij het project horen. Er is een tuin bij waar wat speelgoed staat zoals glijbaan en klimrek. Het is winter als ik er ben en de nachten en ochtenden kunnen best wel fris zijn, het was dan ook best wel koud binnen. Elektriciteit is erg duur dus er is dan ook geen verwarming. Daarbij had het afgelopen nacht flink geregend en daardoor waren er ook minder kinderen op de crèche dan normaal. Overal lagen namelijk flinke plassen en dan is het voor de ouders te veel gedoe om de kinderen te brengen.

   

Het ziet er binnen leuk uit, met veel versiering en er zijn 3 kinderen in de crèche waarvan een baby die lekker ligt te slapen in een kinderbedje. Best wel veel speelgoed, blokken en veel pennen en stiften en papier om te knutselen. Dan zijn er nog 3 wat oudere kinderen die zodra ze mij zien allerlei gymnastische sprongen gaan maken.

Anthea vertelde mij dat ze dit project jaren geleden is begonnen voor de oudere kinderen die dan na schooltijd bij haar hun huiswerk konden maken, er is dan ook toegang tot internet. Twee jaar geleden kwam de dringende vraag om ook voor de kleinere kinderen iets te betekenen. Ze hebben toe eerst met zijn allen in 1 ruimte gezeten en door geld van Koning Aap heeft ze 2 kamers bij laten bouwen. Het volgende project is een wc binnen, daar zijn ze al mee begonnen. Er werken 2 vrouwen die eigenlijk de crèche willen runnen maar daar nu nog niet de kwaliteiten en connecties voor hebben. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd aan ouders en dat geld is een soort salaris voor de 2 dames.

De ouders van deze kinderen werken bijna allemaal in de landbouw wat de slechts betaalde baan blijkt te zijn. Er is veel alcohol en drugsgebruik in de gemeenschap. Anthea geeft wel aan dat zij geen hoop heeft voor de toekomst dat dit snel zal veranderen.  Alcohol geven ze ook regelmatig aan kinderen en dit gaat al generaties zo, en drugs zijn makkelijk te verkrijgen en goedkoop. Zeker als de levensomstandigheden zo zwaar zijn is er veel alcohol en drugsgebruik. 

      

Anthea woont in het huis met haar moeder die dement is en die geheel verzorgd moet worden. Zij vindt het erg belangrijk dat de kinderen niet alleen een veilige plek hebben overdag maar dat er ook wat te leren is. Ze hebben dan ook elke week een thema, zoals bijvoorbeeld boerderij en dan heeft ze ook allerlei spullen die bij dat thema horen. Ze leren ook lekker knutselen en tekenen. Ik was erg onder de indruk van Anthea en het werk wat zij verzet. Ik had wat spullen mee genomen van de Hema zoals maskers en doosjes met rozijntjes en stickers, en in Kaapstad nog stiften, verf en papier gekocht. Nu we er geweest zijn is het leuk om de volgende keer wat gerichter spullen voor Anthea mee te nemen.