introduction-image

De safari spelregels

Nausikaa
maandag 30 mei 2022

De safari spelregels

Reisspecialist Nausikaä kreeg de kans om op studiereis te gaan naar het mooie Sri Lanka. Een land dat nu een woelige periode doormaakt door de economische crisis die daar momenteel gaande is, maar waar je wel prima kan reizen. Voor reizigers wordt goed gezorgd en de lokale bevolking is blij je te verwelkomen, want het is overal enorm rustig.

  

Sri Lanka beschikt over meer dan 20 nationale parken. In mijn reisroute waren enkele safari’s voorzien, waaronder eentje in Wilpattu. Dit is het grootste nationale park van het land, en tevens ook het minst bezochte.

Toen ik de jeep instapte die ons naar het park bracht, zag ik alvast enkele spelregels in de jeep vermeld staan. Het is niet toegelaten om de dieren eten te geven, je mag niet zonder toestemming uit het voertuig stappen en al zeker geen afval achter laten. Take nothing but pictures and leave nothing but footprints vond ik een mooie samenvatting.

Op safari gaan blijft een fantastische ervaring waar ik geen genoeg van kan krijgen. Wel blijft het belangrijk je te houden aan wat de ranger je zegt. Ook je gespreksvolume aanpassen hoort daarbij en je rustig gedragen, ook al komt er een olifant op twee meter van het voertuig te staan.

In Wilpattu kon ik een luipaard zien nagenieten van zijn maaltijd, hij hing te relaxen in een boom. Verder zag ik een olifant, krokodillen, buffels en tal van vogels. In Udawalawe, wat vooral gekend is als een nationaal park waar je veel olifanten kan spotten, zag ik inderdaad heel veel olifanten, maar ook tal van andere dieren. Het fijne aan een safari is dat je vrij dicht bij de dieren kan komen en als je een minder bezocht park kiest, dan zijn er ook minder jeeps rondom je wanneer je het geluk hebt om een luipaard te spotten.

Als je Sri Lanka bezoekt, moet je minstens één safari in je reis voorzien want het is een ideale bestemming daarvoor! Hou wel rekening met de spelregels, want we kennen allemaal de nieuwsberichten waarin iets gebeurt met reizigers die uitstapten voor een selfie met een wild dier, toch?!