introduction-image

Dierenselfies: de do’s en don’ts

Floor
dinsdag 13 maart 2018

Dierenselfies: de do’s en don’ts

‘Even een selfie maken’... grote kans dat je deze zin 10 jaar geleden nog nooit gezegd had. Het nemen van een selfie is de laatste jaren een ware hype met de opkomst van smartphones en social media.

Best een slimme ‘uitvinding’ al zeggen we het zelf. Helemaal als solo traveler is het dé ideale manier om toch een aantal reiskiekjes te schieten waar je zelf tenminste ook op staat; als aandenken, maar ook als bewijs voor het thuisfront dat je écht op de Chinese Muur hebt gestaan bijvoorbeeld... 

Dierenleed voor een vakantiekiekje

Maar pas op: voor dieren pakt een selfie vaak niet goed uit. Miljoenen dieren worden gelokt, gevangen en mishandeld om als foto-object te dienen, met als doel er een commercieel slaatje uit te slaan. Hoe vaak zie je wel niet een mandje met geld naast zo’n beest staan... 

World Animal Protection: wereldwijd dieren beschermen

"De rage van selfies met wilde dieren is een wereldwijd fenomeen dat gaande wordt gehouden door toeristen, van wie vele zich niet bewust zijn van de vreselijke omstandigheden en verschrikkelijke behandeling die wilde dieren kunnen ondergaan om dat speciale fotosouvenir te leveren", aldus Steve McIvor, directeur van dierenrechtenorganisatie World Animal Protection (WAP). Deze organisatie (voorheen WSPA) zet zich al jaren in tegen dierenleed wereldwijd. Ze leveren (nood)hulp, geven voorlichting en lobbyen voor betere wetten en regels. 

"Achter de schermen worden wilde dieren als baby weggenomen van hun moeders en in het geheim gehouden in smerige, krappe omstandigheden of herhaaldelijk gelokt met voedsel, wat ernstige psychologische trauma's veroorzaakt." Denk dus goed na voordat je een selfie met een -op het eerste gezicht- lief en onschuldig dier maakt! 

Schokkende cijfers

Het aantal selfies van toeristen met wilde dieren neemt fors toe. Op Instagram steeg het aantal selfies met wilde dieren sinds 2014 met bijna 300 procent (!). 

Volgens WAP is 40 procent van al deze selfies met wilde dieren 'fout': er worden dieren aangeraakt, geknuffeld of op een andere manier niet goed behandeld. 

Op de foto met een luiaard niet doen!

De schattige luiaard is erg populair onder toeristen bij het maken van selfies. Als toeristische attractie ingezet worden betekent direct levensgevaar voor dit dier, dat veel slaap nodig heeft en moet bewegen om op temperatuur te blijven. Ze zijn daarnaast erg gevoelig voor menselijke bacteriën. WAP heeft onderzocht dat 70 procent van alle luiaard-selfies op Instagram slechte selfies zijn; luiaards worden op deze foto’s geaaid, vastgehouden of geknuffeld. Voor de luiaard is dit een doodvonnis. Ze lopen grote kans dat zij in gevangenschap binnen zes maanden overlijden... 

Dierenselfies: de do’s en don’ts

Goed, nu horen we je denken ‘zijn alle dierenselfies dan slecht?’ Gelukkig niet. Een handige checklist voor als je binnenkort op reis gaat: 

Do’s – Maak een selfie met:

✔️ Een dier dat zich in zijn natuurlijke habitat bevindt.

✔️ Een dier dat op veilige afstand staat.

✔️ Een dier dat zich vrij kan bewegen en dus niet in gevangenschap leeft. 

Don’ts – Maak geen selfie met:

✖️ Een dier dat is vastgebonden of opgepakt/ geknuffeld mag worden. 

✖️ Een dier dat gelokt wordt met eten of waarvoor je moet betalen om mee op de foto te gaan.

✖️ Een dier dat jou kan aanvallen of bezeren. 

Gerelateerde blogposts: