introduction-image

'Groene' souvenirs uit Zuid-Afrika

Lotte
donderdag 25 augustus 2022

'Groene' souvenirs uit Zuid-Afrika

In veel opzichten is Zuid-Afrika een modern land, zeker vergeleken met zijn buurlanden. Maar wat duurzaamheid betreft, blijft het een ontwikkelingsland: afval wordt (nog) niet gesorteerd en het ophalen en de verwerking ervan staan er zeker niet op een prioriteitenlijst.

Tijdens mijn studiereis naar Zuid-Afrika merkte ik (Lotte) dat er toch moeite wordt gedaan. In de meeste hotels heb je hervulbare dispensers met zeep en shampoo in de douche in plaats van de kleine, plastic flesjes. Er liggen kaartjes met de melding om je handdoeken terug te hangen als ze niet gewassen hoeven te worden, dus de hotels zijn op de goede weg.

Duurzame souvenirs - Mijn TOP 3

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika ben ik op zoek gegaan naar een aantal souvenirs voor mezelf en het thuisfront mét een mooi (duurzaam) verhaal. Onderstaande cadeautjes zijn op een of andere manier allemaal duurzaam geproduceerd en zien er ook nog eens super leuk uit. Win-win dus!

SOUVENIR #1: EEN KATOENEN DRAAGTAS

In Oudtshoorn lag er op elke kamer in het Queens' hotel een katoenen draagtas, gemaakt van oude lakens. Een klein project: de oudere dames van het bejaardentehuis ACVV in Oudtshoorn maken deze tassen en zo worden oude, niet meer bruikbare lakens omgetoverd tot mooie tassen. Het hotel koopt de tassen van de oudjes als cadeautje voor hun gasten.


SOUVENIR #2: RELATE ARMBANDJES

In elk nationaal park en op de luchthavens kun je Relate armbandjes kopen aan 50 rand per stuk, omgerekend ongeveer 3 euro. Deze armbandjes zijn 100% non profit en de opbrengsten worden gegeven aan meer dan 100 goede doelen: de bescherming van de neushoorns, chimpansees en wilde honden en de preventie van malaria zijn er een paar van. Ze worden gemaakt door gepensioneerden uit de townships waardoor zij een inkomen hebben. Door een armbandje te kopen, steun je goede doelen en je maakt er bovendien jezelf en vrienden en familie blij mee, want ze zijn een perfect souvenir of cadeau voor de thuisblijvers. Ik heb er alleszins toch mensen heel blij mee gemaakt. 


SOUVENIR #3: ARMBANDJES VAN OUDE ELEKTRICITEITSDRADEN

De lokale bevolking is vindingrijk. Op verschillende plaatsen kun je souvenirs kopen, gemaakt van oude elektriciteitsdraden: daar maken ze schaaltjes en armbandjes mee. Wederom een mooi én kleurrijk souvenir om mee naar huis te nemen.