introduction-image

Huay Pu Keng

Huay Pu Keng

Shoestring biedt sinds kort een speciale excursie aan tijdens de Thailand Anders reis. Het gaat om een workshopdag in Huay Pu Keng nabij Mae Hong Son in het noorden van Thailand. In dit dorpje zie je vrouwen met lange nekken vol goudkleurige ringen, beter bekend als de Kayan of de longnecks.

Daarnaast leven er nog andere subgroepen van de Karenni, namelijk Kayaw, Red Karen en Pakayor. De Kayan zijn een minderheidsvolk en zijn samen met andere Karenni subgroepen gevlucht uit Myanmar wegens de burgeroorlog. Velen weten niet dat de meeste dorpen waar ze wonen in Thailand op een mensonterende manier bezocht worden, bijna als een menselijke zoo. Toeristen worden afgezet met de bus en betalen toegangsgeld, lopen door het dorp, nemen foto’s en vertrekken dan weer. Van die inkomsten gaat vaak maar een klein deel naar de Kayan zelf.

Naar aanleiding van haar bezoek aan Huay Pu Keng voor haar programma "Floortje naar het einde van de wereld", zijn wij in 2017 met Floortje Dessing en Fair Tourism in discussie gegaan hoe we een bezoek aan Huay Pu Keng kunnen aanbieden, waarbij we op een zo respectvol mogelijke manier met de Karenni en hun cultuur omgaan. Fair Tourism heeft toen samen met de dorpelingen een concept bedacht om Huay Pu Keng op een duurzame manier te bezoeken, waarbij wederzijds begrip centraal staat. Als uitgangspunt werd aangehouden dat zowel de Karenni als de reiziger een goed gevoel overhouden aan het bezoek van een dorp. De dorpelingen van Huay Pu Keng hebben op die manier samen met Fair Tourism een mooi scala aan activiteiten ontwikkeld, waaronder deze excursie.

 

’s Morgens word je als reiziger opgehaald en naar Huay Pu Keng gebracht, een dorpje met een idyllische locatie in de jungle aan de Pai rivier, nabij de grens met Myanmar. Tijdens je bezoek neem je deel aan twee verschillende workshops, bv. werken met bamboe, weven en/of een messing armbandje maken. Op deze manier heb je op een respectvolle manier contact met de bevolking en draag je bij aan hun inkomen. De lokale gids kan je vertellen over de verschillende culturen van de Karenni subgroepen, hun rituelen en manier van leven. Door deze betekenisvolle ontmoetingen kunnen ze ook hun eigen tradities, rituelen en ambachten behouden.



Zoals gezegd is deze excursie ontwikkeld door de dorpelingen van Huay Pu Keng samen met Fair Tourism. Fair Tourism is een non-profit stichting gevestigd in Nederland met als doel bewustwording over duurzaam toerisme te creëren (bijvoorbeeld door het geven van workshops op onderwijsinstellingen), en gemeenschappen te helpen bij het ontwikkelen van community-based tourism (CBT).

Huay Pu Keng is het eerste en voorlopig nog enige Karenni dorp in Thailand dat is omgeschakeld naar deze vorm van toerisme. Ze hebben zelf besloten dat ze op deze manier reizigers willen ontvangen die op een respectvolle manier met hen omgaan en waar ze zichzelf ook goed bij voelen. Als reiziger ga je naar huis met een goed gevoel, mooie verhalen en leuke zelfgemaakte souvenirs na je bezoek aan het dorp.