introduction-image

Ibu Harnik kinderopvang en kruidentuin

Ibu Harnik kinderopvang en kruidentuin

Hilde (reisspecialiste) - Tijdens mijn studiereis Sumatra, Java en Bali heb ik een bijzonder bezoek gebracht aan de Ibu Harnik kinderopvang. Dit weeshuis is schitterend gelegen tussen de rijstplantages en een prachtige kruidentuin, vlak bij Kalibaru, Oost-Java.

Onder de bezielende leiding van mevrouw Harnik worden al sinds decennia weeskinderen en ook kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om voor hen te zorgen, opgevangen.

Momenteel wordt er voor ongeveer 42 kinderen gezorgd. Veel van de oudere kinderen worden tegenwoordig ondergebracht in gezinnen in de omgeving van de plantage. De kleintjes wonen met alleenstaande moeders in het weeshuis. De moeders verdienen een klein inkomen door te helpen tijdens de voorstellingen van de kinderen of door te assisteren bij de rondleidingen op de plantage.

Bij aankomst wacht onze groep een enthousiast welkom van de kleinste kinderen, die al klaar staan met zelfgemaakte broches en kettingen. Zij zullen later een kleine dansvoorstelling voor ons doen.

   

We verkennen eerst de kruidentuin, waarbij je de kruiden (een belangrijk ingrediënt bij het Indonesisch koken en voor traditionele medicijnen) leert herkennen. Ik heb nog nooit zo veel kruiden bij elkaar gezien. Sereh, vanille, kruidnagel, kurkuma, alles groeit hier!

Vervolgens kijk je mee (en mag je zelf meehelpen) met de bereiding van een traditionele lunch. Een leerzame en leuke ochtend waarbij je tegelijkertijd het schoolproject van Ibu Harnik ondersteunt.

  

Koning Aap steunt dit project financieel sinds 2015 in samenwerking met onze lokale agent. Van deze bijdrage worden onder andere schooluniformen, -tassen, -boeken en schoenen gekocht.