introduction-image

Het project ‘Karigari’ in India

Nausikaa
maandag 16 mei 2022

Het project ‘Karigari’ in India

De stichting Literacy India, een organisatie die zich inzet om analfabetisme te bestrijden, heeft het project ‘Karigari’ opgezet, dat Shoestring, YourWay2GO en Koning Aap in samenwerking met hun lokale agent Go Vacation in India ondersteunen. ‘Karigari’ helpt vrouwen om zelfvoorzienend te zijn.

De stichting Literacy India werd in 1996 opgericht als non-profit organisatie met als hoofddoel kwalitatief en hoogstaand onderwijs aan te bieden aan kansarme vrouwen en kinderen, zodat ze zelfstandiger kunnen worden. De kernwoorden zijn onderwijs, werkgelegenheid en empowerment.
Er zijn leuke activiteiten en workshops over drama, dans, rollenspel etc. Ook worden er cursussen gegeven in naaien, borduren, autorijden, leren omgaan met de computer en leren lezen.
In de toekomst zal dit leiden tot hogere lonen en beter inzicht in financiën. Maar ook tot betere gezondheid en werkomstandigheden. Zo helpen we vrouwen weer te durven dromen!

Karigari gelooft dat vrouwen en jongeren fakkeldragers zijn van duurzame ontwikkeling. Hun potentieel als veranderaars in het leven van hun kinderen en gemeenschappen in het algemeen, moet worden benut. Door onderwijs- en inzetbaarheidsvaardigheden aan vrouwen te bieden, wil Karigari de sociale en economische ongelijkheden verminderen.

Waar gaan de donaties naartoe?

Koning Aap, Shoestring en YourWay2GO steunen al jaren specifiek het Indha project, waarbij vrouwen leren naaien en prachtige artikelen maken. Klik hier voor meer informatie.

Onze financiële bijdrage gaat onder andere naar materiaal zoals stoffen om te kunnen naaien, maar ook naar het loon van de verantwoordelijke die de dames een opleiding geeft.

"Succes komt niet naar je toe, je moet er zelf op af"

Pavitra kwam vijf maanden geleden bij Indha. Zij leerde naaien, voordat zij ging trouwen, omdat ze het leuk vond. Ze is moeder van drie kinderen. Haar man werkt als chauffeur voor een privébedrijf. Zij wonen in Sheetla, Gurugram. Pavitra wil onafhankelijk worden. Wat zij nu verdient, gebruikt zij nu voor zichzelf. Ze voelt zich erg blij, en vooral zelfstandig, nu ze hier werkt.

“Age is a case of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter.”

Shakuntala is een van de oudste krachten van Indha. Zij werkt hier al meer dan 10 jaar. Hierdoor was ze in staat om haar familie te ondersteunen, tot op de dag van vandaag. Haar echtgenoot is te zwak om nog te werken. Haar zoon werkt in de bewaking bij een privébedrijf. De financiële situatie is nu stabiel, maar ze wil blijven verder doen omdat ze onafhankelijk wil zijn.

"Stop aan jezelf te twijfelen, werk hard en 'make it happen'!"

Parveen is 20 jaar oud, en werkt zo'n twee jaar bij Indha. Kort geleden is haar familie vanuit Najafgarh naar Daulatabad gekomen, in de hoop op een beter leven. Zij heeft vier zussen en een broer. Haar ouders werken in de privésector. Samen met haar zus werkt ze bij Indha om haar familie te ondersteunen. Zij moest al vroeg stoppen met school. "Mijn familie wil niet dat ik verder studeer, vanwege familieproblemen. Ik ben blij dat ik nu wel iets leer en op die manier mijn familie kan steunen", zegt Parveen.

"Droom groter. Doe groter!"

Aasha is moeder van twee kinderen, en werkt nu twee jaar bij Indha. Zij heeft haar training ook gehad bij het project. Ze komt uit Uttar Pradesh en woont nu in Gurugram met haar familie. Zij is een van de beste handwerklieden! Zij wil dat haar kinderen een goede opleiding krijgen en een mooie toekomst. Zoals haar naam al laat zien, Aasha betekent ‘hoop’ in het Hindi, heeft ze erg veel vertrouwen in het leven!

Invloed Coronapandemie

De uitbraak van het coronavirus heeft ongekende uitdagingen gesteld voor tal van levens over de hele wereld. Ook in India. Miljoenen arbeidskrachten verloren hun levensonderhoud en het zwaarst getroffen waren de lagere-inkomensgroepen. Ze bleven kwetsbaar en zonder enige inkomsten achter. Alfabetiseringswerk werkt voor kansarmen in verschillende gebieden van het district Purulia, West-Bengalen, waar meer dan de helft van de bevolking tot een stam behoort. Deze mensen zijn ofwel afhankelijk van de gewassenteelt of werken tegen een dagloon voor hun dagelijks brood.

Een voorbeeld is Sandhya, een vrouw die in het district woonde in de tijd van de Covidcrisis. Haar man die als conducteur werkte, verloor zijn baan als gevolg van de lockdown. De familie slaagde erin de eerste dagen te overleven van hun spaargeld, maar door langdurige afsluiting hadden ze geen bron van leven. Sandhya is echter een hardwerkende en vastberaden dame. Om in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien, leerde ze borduren in het alfabetiseringscentrum in India en werkt ze momenteel als een Indha Artisan. Ze neemt borduuropdrachten aan waardoor ze over een inkomen beschikt. Haar vaardigheden helpen haar familie om de crisis te overwinnen. Ze werd ook financieel en met de rantsoenpakketten ondersteund door Literacy India. Sandhya voelt zich trots om onafhankelijk te worden en haar familie te ondersteunen. Ze wil haar kinderen laten studeren en een gerenommeerde positie in het leven verwerven.