introduction-image

Met de trein door Oekraïne

Met de trein door Oekraïne

Koning Aap biedt een 9-daagse rondreis door Oekraïne, waarbij drie prachtige steden worden bezocht: Kiev, Lviv en Odessa. Het reizen tussen deze steden gebeurt in een comfortabele nachttrein. Koning Aap Touroperator Karen reisde op haar studiereis mee met een groep en vertelt over haar bevindingen: hoe is het om met de trein door Oekraïne te reizen?

Hoe werkt het?

Vanaf het hotel waar je logeert word je door iemand van het lokale agentschap naar de trein gebracht. Je krijgt een uitgeprint A4-tje met je naam, een QR-code en het nummer van je coupé. Die moet je eerst inleveren bij de conducteur en krijg je later weer terug. Je reisbegeleider legt uit hoe het allemaal werkt.

De coupé

Je maakt gebruik van een coupé in tweedeklasse slaaptreinen. In elke coupé zijn vier slaapplaatsen: twee bedden beneden en twee boven. Indien je de upgrade hebt geboekt, krijg je een vierpersoonscoupé, waarvan het bovenste bed niet wordt gebruikt, óf een tweepersoonscoupé. Een handdoek en beddengoed zijn in alle gevallen aanwezig.

De bagage kan onderin de bak of anders bovenin het rek. Er hangen zelfs haakjes voor je kleding. Er zijn extra dekens, maar het is vrij warm in de trein. Ik had de extra dekens dus niet nodig. In elke wagon zijn een WC en een wasbakje aanwezig en iemand die alles in de gaten houdt en voor thee/koffie zorgt (gratis denk ik, ik hoefde niet te betalen). Er zijn stopcontacten in de coupés, een in de tweepersoonscoupe en drie in de vierpersoonscoupe.

In de trein

De conducteur blaast niet op zijn fluitje, de trein vertrekt gewoon op tijd. Vertrektijd is rond 10 uur. Daarna doe je nog even een wijntje (zelf meenemen!) en ga je alweer slapen. ‘s Nachts hoor je alleen het geboemel van de trein en val je al schuddend in slaap. Neem oordoppen mee tegen snurkende reisgenoten! Er worden geen grote feesten gevierd met wodka tussen de Oekraïners (jammer genoeg).

Tip van mijn medereizigster: zij nam de hotelsloffen mee uit het laatste hotel en gebruikte deze in de trein.

Omdat het nacht is, is er niets te zien uit het raam. Op het traject van Lviv naar Odessa kun je wel de zonsopgang zien door de ramen en de bomen heen. Je wordt ’s ochtends gewekt door een klop op de deur. De deur wordt dan niet opengedaan om te kijken of mensen echt wakker zijn geworden. Daardoor werden twee van mijn reisgenoten wakker van de schoonmakers en moesten ze binnen een minuut de trein verlaten…

Een leuke ervaring!

Ik vond de nachttrein een leuke ervaring. De afstanden in Oekraïne zijn enorm, van Kiev naar Lviv is het bijna 500 kilometer en van Lviv naar Odessa is het maar liefst 750 kilometer. Het is prima om deze lange trajecten van Kiev naar Lviv en van Lviv naar Odessa per nachttrein af te leggen nachttrein. Het reizen per trein is een duurzame manier van reizen, zo vermijd je twee lange routes met de (nacht)bus of met het vliegtuig. Met alle maatschappelijke discussies over het milieu en ‘vliegschaamte’ komt een gevoel van ‘treintrots’ bij me opzetten.