introduction-image

Natuurbehoud op IJsland

Amanda
dinsdag 11 januari 2022

Natuurbehoud op IJsland

Denk je aan IJsland, dan denk je gelijk aan prachtige, uitgestrekte natuur en watervallen. Toch? In november 2021 had onze Touroperator Amanda het geluk mee te mogen met de 8-daagse IJsland groepsreis van Shoestring, een reis waar je in een korte tijd vele (natuurlijke) hoogtepunten aandoet. Zo reisde ze over het schiereiland Snaefellsnes, bezocht ze de Gouden Cirkel (Thingvellir Nationaal Park, Geysir & Strokkur en Gullfoss waterval), zag ze de Skogafoss waterval (een van de hoogste van IJsland), liep ze langs de Fjadrargljufur kloof en bezocht ze het prachtige Jökulsárlón meer.

Bescherming van planten en bloemen

Op het moment dat je in IJsland een toeristische natuurplek bezoekt, zal het je misschien opvallen dat er vaak boardwalks liggen. Of dat het looppad duidelijk is afgezet, zodat je precies weet waar je wel of niet mag lopen. Waarom? Dit is ter bescherming van de planten en bloemen in de omgeving. Als zo’n pad is afgezet staat er vaak een bordje in de buurt met de uitleg dat het ter bescherming van de natuur is. Als iedereen maar ‘overal’ gaat lopen blijft er op een gegeven moment natuurlijk niet veel natuur meer over, omdat deze zich er niet meer van kan herstellen.

Mos is heilig

De natuur is ontzettend belangrijk op IJsland en voor de IJslanders, en om dit te behouden is het wel nodig om iets aan het natuurbehoud te doen. Zo zijn er delen van het land waar je echt door de lavavelden kunt lopen, maar dat dus wel stukken specifiek zijn afgezet. Hier is het veelal ter bescherming van het mos wat op de lavavelden is gaan groeien. Het mos is bijna heilig op IJsland, aldus onze lokale reisbegeleider.

Toen IJsland is ontstaan wilde er eigenlijk niets groeien, behalve het mos. Zaadjes van boompjes en planten die meegenomen werden door vogels, groeiden alleen door datzelfde mos. Het is dus erg belangrijk voor IJsland om dat allemaal zo goed mogelijk te beschermen. Denk trouwens niet dat afgezette paden ervoor zorgen dat je geen fantastische (of belemmerde) uitzichten hebt, de natuur is (en blijft hierdoor ook voor de toekomstige bezoekers) ontzettend mooi.

Ter bescherming van natuurbehoud, of ook van de toeristen?

Tevens is het ook de vraag of de afgezette paden alleen zijn voor het natuurbehoud, of dat het misschien ook is om de toeristen zelf te beschermen. Een goed voorbeeld hiervan is de Fjadrargljufur kloof. Je ziet als je hier over het pad loopt dat er nog veel andere paden zijn, die vaak tot aan de rand van een afgrond doorlopen (denk aan het bekende “simba-moment” in de Leeuwenkoning boven de afgrond). Onze lokale reisbegeleider gaf aan dat hij daar jaren geleden nog met groepen op had gestaan. Een vrij gevaarlijke situatie zou je kunnen zeggen, maar gelukkig heeft hij nooit meegemaakt dat het werkelijk fout is afgelopen. Maar het zet je zeker wel aan het denken.

Hoe dan ook, IJsland is een fantastische bestemming en ik raad iedereen aan om erheen te gaan om de prachtige natuur te bewonderen!

Nog enkele tips (duurzame) tips voor je reis naar IJsland

  • Neem een hervulbare waterfles mee. Het IJslandse water kun je zo uit de kraan drinken en je kan je fles dan ook overal bijvullen. In restaurants krijg je tijdens je maaltijd ook altijd een fles kraanwater erbij op tafel.
  • Gezien het ook zeker fris (en zeg maar gewoon koud in de winter) kan zijn op IJsland is een thermosfles zeker aan te raden! In de hotels heb je vaak een waterkoker en theezakjes/koffiepoeder tot je beschikking zodat je je kopje thee of koffie voor onderweg kunt maken. Het is anders ook bij tankstations of koffiezaken mogelijk om je drankje gelijk in je thermos/herbruikbare beker te krijgen in plaats van in een wegwerpbeker.