introduction-image

Olifantenpark ChangChill

Nausikaa
vrijdag 11 december 2020

Olifantenpark ChangChill

De olifant is het nationale symbool van Thailand en is bijgevolg waardevol voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Reizigers zagen al snel dat de olifanten slecht behandeld worden om toeristen te vermaken. Gelukkig zien de Thaise overheid en de toeristische dienst van Thailand inmiddels ook in dat olifanten beter behandeld moeten worden.

Als duurzame reisorganisaties hebben Koning Aap, Shoestring en YourWay2GO dit heel letterlijk genomen. Vanaf 2021 bieden we voor onze reizen enkel nog bezoeken aan parken aan waar je olifanten kan zien, dus geen ritjes meer kunt maken of de dieren kunt wassen. Het park dat we aanbieden tijdens onze reizen is aanbevolen door de World Animal Protection, het gaat om het ChangChill olifantenkamp nabij Chiang Mai.

Dit park is anders dan alle andere om verschillende redenen. Er leven zes vrouwelijke olifanten in een groene omgeving gelegen aan een rivier. ChangChill betekent ‘relaxte olifant’, en dat is het uiteindelijke streefdoel van het park. Toerisme zó sturen dat het een toegankelijke omgeving biedt voor olifanten is dus wel degelijk mogelijk! Daarnaast is het een succesvol bedrijfsmodel, wat positief is voor het toekomstperspectief van locals.

De olifanten die er verblijven, hebben in het verleden in de houtkap gewerkt, waarbij ze zwaar fysiek werk moesten doen. Toen de commerciële houtkap werd stopgezet, vielen de inkomsten weg voor de olifantentrainers. Als oplossing leidden ze de dieren op tot toeristische attracties. Dieren die als leedvermaak dienen voor toeristen (onder meer wassen, voederen, ritjes maken op de rug van de olifant), zijn meestal al van jongs af aan mishandeld geweest.

      

ChangChill biedt de olifanten een goed leven, ondanks dat ze in gevangenschap leven. Omdat de dieren al te veel in aanraking gekomen zijn met mensen kunnen ze niet terug naar het wild, maar ze kunnen in deze opvang echt zichzelf zijn. Het welzijn van de dieren staat voorop en dat verschilt met andere plaatsen waar olifanten worden opgevangen.

De dieren kunnen op zoek naar vers gras in de vallei, een bad nemen in de rivier, stofbaden nemen en genieten van de rust in een groene omgeving. Als je het park bezoekt kan je de olifanten observeren, hun trainers ontmoeten en eten helpen voorbereiden voor de dieren.

De dieren zijn gezonder en blijer, ze zijn rustiger geworden omdat er geen gedwongen contact meer is met toeristen en het belangrijkste: er is de vrijheid om te doen wat ze willen. ChangChill is absoluut de moeite waard om te bezoeken!