introduction-image

Polen: Een dag in het Tatragebergte

Jop
maandag 18 oktober 2021

Polen: Een dag in het Tatragebergte

Polen is meer een dan een bestemming voor city trips. In het diepe zuiden van het land, drie uur rijden van publiekslieveling Krakau vind je Zakopane, aan de voet van het Tatragebergte. Dit hooggebergte is een uitloper van de Karpaten die zich uitstrekken van Roemenië door Oekraïne en Slowakije tot aan Polen. Hier in het uitgestrekte gebied rondom Zakopane vind je een netwerk van wandelpaden, voor beginners en gevorderden.  

Het gemoedelijke Zakopane is het startpunt je hike

Een wandeling in het Tatragebergte begint in Zakopane. In het gezellige stadje vol houten huizen en cafés kan je de laatste proviand voor je tocht inslaan. Voor een goede wandeling mag brandstof niet ontbreken. Probeer hier eens oscypek, gerookte schapenkaas uit deze regio. De stalletjes langs de weg die worden gerund door Gorals, de lokale bergbevolking, verkopen deze kaas in vele soorten en maten. Neem dan meteen een potje heerlijke zelfgemaakte jam mee voor thuis.

Sta oog in oog met prachtige natuur en wie weet een bruine beer

Op de weg naar boven passeer je velden met wilde bloemen, donkere dennenbossen en kletterende watervallen. Met een beetje geluk zie je onderweg een hert tussen het hoge gras. In het Tatragebergte komen ook bruine beren voor, maar deze dieren laten die zich niet snel zien.

Hoogtepunt van de dag is het bergmeer Morskie Oko

Na acht kilometer wandelen kom je aan bij het eindpunt van deze wandeling: het diepblauwe bergmeer Morskie Oko. In het Pools betekent Morskie Oko ‘oog van de zee’. Volgens een eeuwenoude legende zou dit meer in verbinding staan met de zee. Gun jezelf wat rust en ga langs de oever van het meer zitten en bewonder de 2500 meter hoge Rysy-berg aan de overkant, een van de hoogste pieken van het Tatragebergte. Bij het café naast het meer kan je nog wat te drinken en eten halen voordat je aan de afdaling begint.

Het klassieke voorbeeld van de Zakopane-bouwstijl

Maak op de terugweg, op ongeveer 4 kilometer voor Zakopane, een korte stop bij de houten Jaszczurowka Heilige Hart Kapel uit 1904, en bewonder misschien wel het mooiste voorbeeld van de houten architectuur van de regio. De Gorals die de kapel bouwden zijn bekwame houtbewerkers.

Sluit je dag af met een traditionele maaltijd

Terug in Zakopane kan je moe en voldaan bijkomen in één van de traditionele restaurants in de Krupówki-winkelstraat. Deze restaurants serveren in Poolse specialiteiten als bigos (jagersstoofpotje) en pierogi (Poolse dumplings) op grote houten tafels. Terwijl de liveband Goral-muziek ten gehore brengt en de serveerster een je pul bier aanreikt kan je terugkijken op een mooie kennismaking met het Tatragebergte.

Tot slot nog wat tips

Trek voor een wandeling naar Morskie Oko een hele dag uit. Afhankelijk van je tempo zal je er zo’n zes tot acht uur over doen. In de weekenden en tijdens de schoolvakanties kan het pad naar Morskie Oko druk zijn. Op zoek naar een rustigere en uitdagendere wandeling? Wandel dan naar het voorstadje Kosnice (ongeveer 30 minuten lopen vanuit het centrum van Zakopane) en neem de kabelbaan naar boven naar de bergtop Kasprowy Wierch op 2000 meter hoogte. Vanuit hier wandel je in ongeveer drie uur de twaalf kilometer terug naar Kosnice over duidelijk gemarkeerde paden. De paden bestaan uit keien, waardoor er een betere fysieke conditie vereist is dan voor de wandeling naar Morksie Oko.