introduction-image

Slovenië, een van de groenste bestemmingen van Europa

Slovenië, een van de groenste bestemmingen van Europa

Shoestring collega Anna ging in september 2022 met een groep single reizigers op studiereis naar Slovenië en Kroatië. Een reis met veel afwisseling: van hiken in de prachtige bergen van Slovenië naar ontspannen aan de kust van Kroatië. Wat Anna opviel is dat de Slovenen erg goed met hun natuur omgaan en dat ze in het weekend het liefst actief bezig zijn in de bergen.

De reis begint in het bergdorpje Bohinj, waar je een aantal nachten in een mooi berghotel verblijft. Bohinj ligt midden in het Triglav Nationaal Park. Dit is een van de oudste nationale parken in Europa. We maken een wandeling van een paar uur langs het meer en door de bergen met een lokale berggids. Hij weet te vertellen dat er bij Bohinj een klein skiresort is waar alleen geskied mag worden op echte sneeuw. Kanonnen waar nepsneeuw uitkomt, zul je er dus niet zien. Het skiresort vindt natuurbescherming belangrijk en wil de natuur zoveel mogelijk behouden voor de volgende generaties.

Dat men in Slovenië natuurbehoud en duurzaamheid erg belangrijk vindt, merk je ook in het stadje Bled, wat aan de rand van het Triglav Nationaal Park ligt. Bled is DE trekpleister van Slovenië en er komen ontzettend veel toeristen. Ze claimen de groenste bestemming van Europa te zijn. Op het meer van Bled mogen alleen ongemotoriseerde voertuigen varen. Je kan er een roeiboot huren en zelf gaan roeien of je neemt plaats op een Pletna boot. Dit is een lange platte boot die bestuurd wordt door een schipper met één grote houten roeispaan. Puur op spierkracht dus!

Als je gaat wandelen rondom het meer van Bled vind je overal watertappunten waar je drinkwater uit kunt halen. Heel handig! Je hoeft dus maar één flesje mee te nemen en kunt dat vervolgens overal bijvullen.

Naast de mooie plekken in het Bohinj Nationaal Park, breng je tijdens de Slovenië & Kroatië reis ook een bezoek aan de hoofdstad Ljubjlana. Hier stopte de lokale gids bij enkele ondergrondse vuilnisbakken. Hij begon enorm trots te vertellen over de afvalscheiding in de hoofdstad. Welke gids gaat er nu in een hoofdstad iets vertellen over afvalbakken? Nou, deze dus! Wat mij betreft zegt dit erg veel over de groene Sloveense mentaliteit!

Op welke manier kun je op een zo duurzame manier je tijd doorbrengen in de Sloveense natuur?

  • Koop een lokale kaas of melk in een van de dorpjes. Steeds meer jonge Slovenen keren terug naar de bergen om er een duurzame melkboerderij te beginnen. De koeien lopen de hele zomer los over de bergweides. Ze worden goed verzorgd en dit proef je zeker terug in de melk en kaas.
  • Ga suppen of kanoën over het meer bij Bohinj. Deze activiteiten maken geen lawaai, je verbruikt geen benzine en je wordt er lekker fit van!
  • Blijf op de paden en laat geen vuilnis achter in de natuur.
  • Zwem alleen op aangewezen plekken in Bled en Bohinj. Op deze manier laat je op andere plekken de natuur zoveel mogelijk met rust.