introduction-image

Tegenlicht Meet Up- Reizen is het nieuwe roken

Tegenlicht Meet Up- Reizen is het nieuwe roken

Naar aanleiding van de Tegenlicht aflevering ‘Reizen is het nieuwe roken’ zijn Klaartje, Noreen en Sannah vanuit het interne duurzaamheidsteam naar de Meet Up geweest in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dit is een discussie met een presentator, 5 sprekers en 150 mensen in de zaal die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Wij als reisorganisatie willen zeker meewerken aan een duurzamere industrie en schonere aarde.

Er lijkt geen einde te komen aan de groei van het massatoerisme; steeds meer mensen willen op vakantie en kunnen dat ook steeds goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen en lokale bewoners moeten verhuizen, lijkt een grens bereikt. Hoe dit tij te keren? Op vakantie gaan lijkt een grondrecht geworden en de toerist verwacht steeds meer dat de bestemming wordt aangepast aan zijn behoeftes. Zelfs de bedenker van de reisgids Lonely Planet vraagt zich af wat hij heeft aangericht. Zijn de gloriedagen van het toerisme voorbij? Kan je nog wel met goed fatsoen elk jaar op vakantie? Een programma over het fenomeen 'overtourism' en de toekomst van het reizen.

Sannah de Brouwer - De grootste vraag die de aflevering goed samenvat is de vraag; wie is er verantwoordelijk om het tij te keren en het bewust zijn te verbeteren? Op dit moment is er heel veel gaande in de reiswereld, dat kan ook niet anders met 1 op de 11 mensen die in deze industrie werken. Mensen worden steeds bewuster van het klimaat, maar aan de andere kant is het een heel gevoelig onderwerp. Sabine Lubbe bakker (regisseur van de aflevering) zegt: ‘Het probleem is echt veel groter dan ik in eerste instantie verwacht had, het is echt een ingewikkeld en gevoelig onderwerp. Het brengt een soort schaamte met zich mee.’ De hele discussie over duurzaam reizen is pas net op gang gekomen, terwijl het toch zeker een groot onderwerp is.

    

Daan Veldhuizen, documentairemaker van Banana Pancakes and the children of Sticky Rice’ was ook als spreker bij de Meet Up. Hij beschreef een dorpje in Nepal waar eerste nooit toeristen kwamen, daarna de lokale bevolking toeristen in huis haalde en hoe het uiteindelijk door grote bedrijven werd overgenomen. Waardoor de lokale bevolking niks meer voor het zeggen had. ‘De samenhorigheid in zo’n dorp/community verdwijnt door het toerisme.’ De redenen om toch te reizen volgens Daan: ‘Om te bewonderen en lokale mensen te spreken. Helaas is de schade aan de natuur onherstelbaar en zal het toch duurder moeten worden. Het verschil tussen een toerist en een reiziger? De toerist heeft verwachtingen en een reiziger gaat gewoon.’

Hoogleraar Martijn Duineveld is gespecialiseerd in massatoerisme en zegt dat meer reizen niet zomaar kan doogaan. Als je wil veranderen, kan je veranderen. Alleen zal het niet bij de consument beginnen omdat die hypocriet is en ook op meerdere vlakken (zoals vlees eten en autorijden) misschien niet altijd duurzaam bezig is. Het is een combinatie van deze vlakken die tot een duurzame levensstijl zullen moeten leiden. ‘De industrie is verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot, alleen zitten hier ook haken en ogen aan. Zal het uitlopen op een machtsstrijd en landen willen toch het geld wat ze ontvangen van het toerisme. Maar, alles is mogelijk als je het wilt.’ concludeerde de hoogleraar.

Hera van Willick en Erwin Zantinga gaan fietsend of liftend de wereld over. Een soort van alternatief reizen. Andere reizigers gaan als vrijwilliger op een boerderij werken en zijn hierdoor bezig met hun ecologische voetafdruk. Maar zal dit echt de oplossing voor zo’n groot probleem zijn? 

Tegenlicht Meet Up terugzien? Dat kan op: dezwijger.nl/programma/reizen-is-het-nieuwe-roken