introduction-image

Tips how to be a responsible traveller

Nausikaa
dinsdag 17 augustus 2021

Tips how to be a responsible traveller

Reizen is een groot onderdeel van ons leven. We zijn in staat om bewust te reizen, dit kan goed zijn voor onze planeet. Onze lokale agent van India en Nepal heeft zich verdiept in hoe we een verantwoordelijke reiziger kunnen zijn; ze hebben een Duurzaam Actieplan opgesteld ter gelegenheid van de World Nature Conservation Day.

De eerste stap is om je reis te plannen. Je kan ervoor kiezen deze te boeken bij een touroperator die zich inzet voor reizen op een verantwoordelijke manier, zoals lokale gemeenschappen steunen en de ecologische voetafdruk of uitstoot beperken. Je mag zeker zaken van je bucket list willen afvinken, maar denk misschien ook na welke bestemming neigt naar duurzaamheid; dit kan een motivator zijn voor andere bestemmingen om dit ook te doen.

Vervolgens leg je je route vast; interessant is om tijdens het laagseizoen te reizen, het is goedkoper voor jou als reiziger en je legt tegelijkertijd ook minder druk op de bestemming zelf. Bedenk ook dat het interessant kan zijn om ergens langer te verblijven, dit zorgt voor minder uitstoot. Je kan opteren voor duurzame accommodaties die hun groene voornemens ook in de praktijk omzetten. Wees je bewust van toeristische activiteiten of ervaringen die wilde dieren uitbuiten, misbruiken of kwaad willen doen, en vermijd die tijdens je reis. Wat ook nog een meerwaarde is, is rechtstreeks naar je bestemming vliegen.

Verder kan je, tijdens het inpakken, beslissen om enkel mee te nemen wat je echt nodig hebt. Hoe meer je meeneemt, hoe meer uitstoot er is. Ook handig is om een herbruikbare winkeltas, waterflessen en dergelijke mee te nemen om het afval ter plaatste te beperken. Een e-reader in plaats van papieren boeken zorgt er ook voor dat je lichter kan reizen.

Kort voor je vertrek kan je ervoor zorgen dat er energie bespaard wordt en bijdragen tot het welzijn van onze planeet terwijl je weg bent. Zorg dat alle elektrische toestellen die mogen uitgeschakeld zijn, dat ook effectief zijn. Bekijk de inhoud van je koelkast zodat je niets hoeft weg te gooien. Zorg voor een oppas voor je huisdier(en) en planten zodat je zorgeloos kan reizen. Houd alle vouchers digitaal bij in plaats van die af te printen.

Als laatste kan je slimme beslissingen maken ter plaatse; ga zuinig om met water en elektriciteit en beperk je afval. Als je een bepaalde plek bezoekt, overweeg niet-vervuilende transportmiddelen zoals een fiets of ga te voet, zo leer je een stad goed kennen.

Onze lokale agent geeft ook nog mee dat respect voor lokale culturen, erfgoed en gemeenschappen belangrijk is. Beschadig geen monumenten, lees over de cultuur en de lokale gebruiken, vraag toestemming vooraleer je fotografeert en vergeet de social distancing niet.

Iets terug doen voor de lokale gemeenschappen kan door lokaal te eten, drinken en winkelen. Dit is een ideale manier om lokale gemeenschappen aan te moedigen en te helpen bij het behoud van lokale ambachten. Koop lokaal geproduceerde souvenirs die geen bedreiging vormen voor mens, dier of omgeving.

Als je op avontuur gaat in de buitenlucht en gaat wandelen, trekken of raften, zorg dan dat je enkel je voetafdrukken nalaat. Luister naar de richtlijnen wanneer je een nationaal park, natuurreservaat of beschermd natuurgebied bezoekt.

Vergeet ook vooral niet van je reis te genieten, de wereld heeft zoveel moois te bieden.