introduction-image

Zonnen? Bescherm je huid en de zee!

Nausikaa
woensdag 19 februari 2020

Zonnen? Bescherm je huid en de zee!

Smeren tegen de stralen van de zon is noodzakelijk maar ook schadelijk voor het ecosysteem van onze zeeën. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieve crèmes die wél milieuvriendelijk (minder schadelijk voor de zee) zijn. Is jouw zonnebrand koraal-proof?

Als je de geur van zonnebrandcrème ruikt, droom je automatisch weg naar tropische bestemmingen, zon, zee, strand en vakantie. Uiteraard is zonnebrandcrème veel meer dan dat, je verbrandt minder snel of helemaal niet en het beschermt je tegen UV-straling.

Zonnebrand is helaas ook schadelijk voor de natuur, ondanks het feit dat het jou net beschermt. De chemicaliën die in zonnebrand verwerkt zitten zorgen er namelijk voor dat het koraal afbreekt. Na slechts 20 minuten is ruim 25% van je aangebrachte zonnecrème al opgelost in het water. Op deze manier komt er jaarlijks meer dan vijfduizend ton zonnecrème in de zee en koraalriffen terecht.

In sommige streken lijdt het koraalrif onder dit product, door massaal veel reizigers die in de zee gaan zwemmen, snorkelen of duiken. Koraal kan, wanneer het in contact komt met zonnebrand, vervormen, verbleken of zelfs afsterven. Het gaat om twee chemische stoffen die in de zonnebrand zitten die schadelijk zijn.

   

Als oplossing zijn er tegenwoordig verschillende soorten beschikbaar die geen schade berokkenen aan de natuur of aan jezelf! Zowel in België als in Nederland zijn reeds verschillende merken beschikbaar bij diverse natuurwinkels. Doe dus gerust research naar welk merk het beste bij jou past en tegelijkertijd niet schadelijk is voor de onderwaterwereld.

Uiteraard kan je jezelf op meerdere manieren beschermen tegen de zon, door voldoende water te drinken, op het warmste van de dag in de schaduw te zitten, een zonnebril en pet of hoed te dragen en aftersun te smeren. Als je je voorbereidt op relaxen in de zon, kies dan bewust voor een biologisch afbreekbare zonnebrandcrème. De natuur zal je dankbaar zijn!