introduction-image

PLITVICE NATIONAL PARK: een parel in Kroatië

PLITVICE NATIONAL PARK: een parel in Kroatië

In september kreeg collega Patrick de kans om het prachtige land Kroatië te ontdekken. Tijdens zijn rondreis bezocht hij het Plitvice Nationaal Park. Dit park kan je gewoon niet overslaan, zeker niet als natuurliefhebber!

Patrick in Kroatië

In september kreeg ik de kans om het prachtige, voor mij nog onbekende land Kroatië te ontdekken. Wanneer ik aan dit land dacht, dacht ik automatisch aan impressionante watervallen. Geen idee hoe dit juist komt, maar wanneer je ergens in google Kroatië ingeeft of een artikel aan het lezen bent over het land, dan zie je wel altijd een plaatje van adembenemende watervallen. Gelukkig stond er een bezoek aan “Plitvice Lakes” op mijn programma. Vanuit Split is het ongeveer een 2,5 uurtjes rijden naar het binnenland toe en dat is een heel eind, maar het was meer dan de moeite waard. Indien je ooit de kans hebt een reis doorheen Kroatië uit te stippelen, moet dit park deel uitmaken van jouw routing! Dit kan je gewoon niet overslaan, zeker niet als natuurliefhebber!

 

Watervallen, meren en grotten

Het nationale park maakt sinds 1979 deel uit van de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een sprookjesachtige natuur. Je vindt er 16 schitterende meren, wel 90 watervallen in een groene omgeving met ongelofelijk veel wandelmogelijkheden. Het park bestaat uit boven- en benedenmeren, met elkaar verbonden door "Travertijnwatervallen". De kleur van het water is turquoise blauw en je hebt bijna het gevoel dat je op een of andere tropische bestemming rondloopt. Daarnaast heeft het water diverse grotten uitgeslepen in het landschap. In het beboste gebied rond de meren vind je ook wolven en beren, maar deze ben ik niet tegengekomen, ik vermoed dat zij de drukte rond de meren proberen te vermijden. Vogelliefhebbers komen hier ook zeker en vast aan hun trekken.

 

Verkennen van het park

Het Plitvice Nationaal Park kan op allerlei manieren verkend worden: al wandelend, met een bootje, met een treintje (een aanrader als je met kinderen reist) of zelfs met de fiets. De wandelpaadjes vormen een mooi geheel met de natuurlijke omgeving en hebben zelfs geen afsluitingen (iets gevaarlijker voor kleine kinderen). Je wandelt als het ware over de watervallen en meren heen. Dit maakt de natuurbeleving des te intenser. Het water vormt het kroonjuweel van het park. Je komt ook nergens toeristische kraampjes of eettentjes tegen. Enkel in het midden van het park vormt zich een picknickzone met enkele natuurlijke banken en eettenten. Voor de rest staat de natuur centraal en is het park zeer beschermd.

 

Gedragsregels en drukte

Binnen het park gelden uiteraard gedragsregels die moeten gevolgd worden door de bezoekers voor het behoud van de natuur. Je mag er niet vissen, geen bloemen plukken, niet met drones vliegen, geen vuiligheid achterlaten, enzovoort. Het water ziet er wel heerlijk uit om in te zwemmen, maar in Plitvice is het “terecht” verboden.

In de zomer kan het wel bijzonder druk zijn qua bezoekers. Aangezien het dan ook het mooiste natuurpark van Kroatië is, wil niemand het missen. Er wordt wel met tijdslots gewerkt en indien je de drukte wil vermijden, raden we aan om zo vroeg mogelijk het park te bezoeken, juist na openingstijd en om eveneens dichtbij het park te logeren. Zo kan je ten volle genieten van al dat moois. Het is ook handig om vooraf reeds tickets te reserveren. Een foto nemen van de prachtige watervallen vormt soms een uitdaging wanneer het te druk is. Het kan zijn dat je moet aanschuiven om een selfie te kunnen nemen van de éne mooie waterval met de vreemd gevormde grotten erom heen. Indien je de zomermaanden kan vermijden, raden we aan om het park te bezoeken in september of in juni, dan is het een pak rustiger en aangenamer om het park te verkennen.