Verantwoord walvis- en dolfijnspotten op de Azoren
Wat is het toch leuk om springende dolfijnen om de boot heen te zien en misschien een indrukwekkende walvis of potvis te spotten. In veel landen heb je de mogelijkheid om een boottochtje te boeken, waarbij je op zoek gaat naar deze dieren. Zo ook op de Azoren. Meer dan een derde van alle walvis- en dolfijnsoorten wonen of passeren de Azoren, een ideale plek om zo een excursie te boeken dus!
In het midden van de Atlantische Oceaan liggen de Azoren, negen eilanden met elk een uniek karakter. Een paradijs voor natuurliefhebbers! Sao Miguel en Pico zijn de eilanden waar je de meeste kans hebt om een walvis of potvis tegen te komen. Dolfijnengroepen zal je waarschijnlijk nog sneller tegenkomen. Afgelopen zomer ben ik zelf tijdens mijn studiereis naar de Azoren met een groep van Shoestring op de boot gestapt op zoek naar alle walvisachtigen en dolfijnen.
Vanaf de haven in Ponta Delgada op Sao Miguel hebben wij koers gezet op zoek naar deze prachtige dieren. Al snel kwamen er wat nieuwsgierige dolfijnen om onze boot heen springen, gezellig! Heel eerlijk, dolfijnen spotten heb ik wel vaker gedaan in andere landen, dus ik was het meest nieuwsgierig naar een walvis of potvis, dus ik was niet meteen op mijn aller enthousiast bij deze vrolijke dolfijnen.
We bleven verder varen op zoek naar meer, maar het leek toch echt niet te lukken vandaag. Lichtelijk teleurgesteld voeren we weer terug richting de haven. Het personeel op de boot maakte het alsnog een leuke boottocht voor ons. Er werd veel informatie over de verschillende dolfijnsoorten rond de Azoren met ons gedeeld en toen de zee wat wilder werd, waren zij in voor een wedstrijdje ‘wie het langst op twee benen stil kan blijven staan’. Een ontzettende aardige en enthousiaste crew.
Toen we bijna weer terug waren in Ponta Delgada, kregen wij toch nog een afscheidscadeautje. Opeens sprongen er tientallen vrolijke dolfijnen om onze boot heen, die niet van plan waren om ons te verlaten. Dit was ook nog eens een soort die ik niet eerder heb gezien. Ik mag dan wel net 30 zijn geworden, ik voelde mij echt een zesjarig kind in de snoepwinkel. Het was zo een ontzettend leuke ervaring. Onderstaande foto geeft echt maar een heel klein beeld van hoe leuk het daadwerkelijk was. Oké, geen potvis of walvis, maar deze dolfijnengroep maakte deze boottocht een feestje. Iedereen is alsnog mega enthousiast van de boot gestapt. En die walvissen en potvissen? Misschien moet ik nog maar eens terug en het dan via het eiland Pico proberen...
Wereld Alliantie voor Walvisachtigen
Gelukkig letten wij met zijn allen steeds meer op het welzijn van dieren anno 2021. Ongetwijfeld stel jij jezelf ook de vraag of dit walvissen- en dolfijnen spotten wel verantwoord is. Goede vraag! En goed nieuws, op de Azoren is dit dus zeker het geval. De organisatie Futurismo, waarmee de optionele excursie bij Shoestring & YourWay2GO wordt uitgevoerd, is een gecertificeerd lid van de World Cetacean Alliance (WCA).
Deze Wereld Alliantie voor Walvisachtigen is een beweging die met meer dan 100 organisaties (uit meer dan 40 landen) samenwerkt om de walvisachtigen en hun leefgebied te beschermen. Het walvis spotten gaat dan ook op een diervriendelijke en ecologisch verantwoorde manier. Je bent letterlijk op bezoek bij de walvissen en dolfijnen en deze dieren beslissen of zij zich laten zien. Dit wordt ook duidelijk uitgelegd door het deskundige personeel wanneer je op de boot zit. Aan boord vind je professionele zeebiologen waar je veel van kunt leren over walvisachtigen, maar ook over de Azoren zelf.
De dieren zullen dus niet met speciale technieken gelokt worden. Zij maken gebruik van zogenoemde spotters die vanaf een afstand de walvissen, potvissen en dolfijnen proberen te vinden. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van lichtlasers, die het dagelijkse leven van de dieren kunnen verstoren. Futurismo geeft ook aan dat zij de wilde dieren respecteren en zich houden aan strikte gedragscodes om de walvissen te banderen. De schippers hebben jarenlange ervaring en kennen het gedrag van de dieren. Zodra zij merken dat de dieren zich niet op hun gemak voelen met onze aanwezigheid, laten zij ze met rust.