Vliegschaamte: aanstellerij of hard nodig?
Vliegschaamte is een trending begrip wat uit Zweden is komen overwaaien, daar heet het flygskam. Minder CO2-uitstoot is hard nodig, maar is vliegschaamte wel het juiste antwoord op dit probleem? Wetenschapsjournalist en documentairemaker Hidde Boersma is stellig in zijn mening.
Juist door ver te reizen help je de wereld
Vliegschaamte. Heb jij het? Mocht je er nog nooit van gehoord hebben: in Nederland werd de term vliegschaamte vorig jaar genomineerd als Van Dale-woord van het jaar. Het woordenboek definieert vliegschaamte als 'schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig, terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.'
De gevolgen van de klimaatverandering laten duidelijk zien dat er wat moet gebeuren. Minder CO2-uitstoot is hard nodig; heel gek is deze trend dan ook niet te noemen. De keuze om minder vaak het vliegtuig in te stappen en –daar waar mogelijk- te kiezen voor betere alternatieven (lees: non-stop vluchten en/of alternatief vervoer per trein of bus), juichen ook wij als reisorganisatie alleen maar toe. Maar moeten we nu met z’n allen helemaal stoppen met (verre) vliegreizen maken? Wetenschapsjournalist en documentairemaker Hidde Boersma is zegt van niet: juist door ver te reizen help je de wereld.
"Het is ontegenzeggelijk waar dat vliegen vervuilt: het is op dit moment verantwoordelijk voor ongeveer 3 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen, maar projecties van klimaatpanel IPCC gaan uit van tussen de 5 en 15 procent bij ongewijzigd beleid. Dus roepen politici, wetenschappers en activisten op minder te vliegen en vaker te kiezen voor een vakantie dicht bij huis. Het is maar zeer de vraag of dat een goed idee is. Verre reizen maken de wereld namelijk een betere plek, met name omdat ze de empathie voor andere mensen en culturen vergroot."
— Aldus Hidde Boersma
Het hele artikel lees je op Volkskrant.nl