introduction-image

Excursies met dieren

Ellen Bulthuis
vrijdag 25 maart 2016

Excursies met dieren

Voor veel van onze bestemmingen is toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Het is dan ook logisch dat mensen hiervan een graantje mee willen pikken. Bijvoorbeeld door excursies met dieren aan te bieden. Helaas gaat dit vaak ten koste van het welzijn van dieren.

Ons beleid

Wij bieden geen excursies (meer) aan waar dieren de dupe van zijn. Ook wij vinden olifanten indrukwekkend en aapjes grappig, maar genieten liever op een verantwoorde manier van deze dieren! Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat deze excursies ter plaatse wel aangeboden worden. We hopen door zelf geen dieronvriendelijke excursies meer aan te bieden (zoals ritjes maken op een olifant of zwemmen met dolfijnen in gevangenschap) bij te dragen aan de afname van de vraag naar dit soort excursies.

Als je meer informatie wilt over de 'do's en don'ts' ten aanzien van dierenexcursies klik dan hier.

Voor meer informatie over excursies met olifanten, en waarom we die niet aanbieden, klik hier.

Hopelijk kun jij hier ook een bijdrage aan leveren! Houd ons verder op de hoogte van excursies waarbij jij je twijfels hebt over het welzijn van dieren, via [email protected].

 

IFAW - Denk goed na bij aankoop van souvenirs

Wij steunen de 'Denk Goed Na!' campagne van de IFAW (International Fund for Animal Welfare). Deze campagne is een initiatief om de aankoop van souvenirs gemaakt van wilde dieren te voorkomen.

De aankoop van deze souvenirs is een grote bedreiging voor beschermde diersoorten en/of heeft veel dierenleed tot gevolg. Elk jaar weer neemt de douane duizenden van deze souvenirs in beslag van vakantiegangers die zich vaak niet bewust zijn dat ze iets doen wat verboden is. Immers, deze voorwerpen worden op de vakantiebestemming vaak open en bloot aangeboden.

Populair zijn snijwerkjes en sieraden van olifantenivoor, producten die van de schilden van zee- en landschildpadden zijn vervaardigd, huiden van grote katten, handtasjes van reptielenleer, onderzetters en lampenkappen van de stekels van stekelvarkens, koraal en schelpen en talloze andere producten. Wil je meer weten?

Bezoek dan de site.

 

 

TOFT Tijgers

Tijdens een aantal van onze Koning Aap en YourWay2GO reizen door India bezoek je natuurgebieden waar zich tijgers bevinden. Dit is v.w.b. Koning Aap het geval op de volgende reizen:   

Op deze reizen werken wij samen met TOFT (Touroperators for Tigers). TOFT zet zich in om ‘wildlife’ (de tijger en andere diersoorten) te behouden en te beschermen door (onder andere) hun leefgebied in stand te houden. Onze lokale agent in India is eveneens lid van TOFT. Voor meer informatie over de hotels en parken die bij TOFT zijn aangesloten, klik hier

Per deelnemer dragen Koning Aap en YourWay2GO €25,- bij. 

 

Stichting Spots

Op veel plaatsen in met name Afrika en Azië is het mogelijk om als toerist tegen betaling met welpjes (bijvoorbeeld jonge leeuwtjes of tijgers) te knuffelen en op de foto te gaan. Op sommige plaatsen kun je met jonge dieren (zoals leeuwen) wandelen. Ongetwijfeld een unieke ervaring maar het is zeer de vraag of dit alles nu bijdraagt aan het welzijn van de dieren. Vaak gaat er een wereld van leed achter schuil. In Afrika is het bekend dat veel van deze jonge leeuwen eindigen in de jachtindustrie. Het verhaal dat wordt verteld, dat de dieren onderdeel zijn van een fokprogramma en ooit worden teruggeplaatst in het wild, klopt over het algemeen niet. Dieren die gewend zijn geraakt aan mensen kunnen namelijk niet worden teruggeplaatst in het wild.

Wij steunen stichting Spots in haar strijd. Voor meer informatie, kijk op de website Stichting Spots en hier voor wat betreft de knuffelfarms.