introduction-image

Beach Clean Up 2022

Nausikaa, Faniëlle
woensdag 5 oktober 2022

Beach Clean Up 2022

Een traditie die Shoestring, Koning Aap en YourWay2GO al jarenlang handhaven is de jaarlijkse Beach Clean Up met het volledige team uit Amsterdam en Gent. Na lang wikken en wegen werd dit jaar echter beslist om twee aparte Beach Clean Ups te houden. Normaal was het een blij weerzien tussen kantoor België en Nederland, maar gezien de vele nieuwe gezichten na de COVID-pandemie werd beslist om het op te splitsen; we gingen een stukje van de Belgische én de Nederlandse kust opruimen!

Team België aan de slag in Oostende

In België startten we aan het station van Oostende; vlakbij is het kleine strand van Oostende waar we al snel onze vuilniszakken konden beginnen vullen met het vele afval dat daar lag. We spotten ook een zeehondje dat vlakbij in de zee lag te dobberen en gingen daarna door naar het strand aan de andere kant van de golfbreker.

We kwamen veel blikjes en plastic tegen maar vooral enorm veel sigarettenpeuken. We liepen een heel stuk terwijl we met onze grijpers al het afval verzamelden. Uitgewaaid maar voldaan bereikten we het eindpunt van onze Beach Clean Up waarna we terug over de dijk richting het station wandelden en ook op de dijk zelf ons steentje bijdroegen door afval op te ruimen. We eindigen de dag met een lekkere pannenkoek en koffie/thee en gezellig samenzijn; het nuttige aan het aangename koppelen vonden we heel fijn. Zo is ons Belgische team na vandaag wat hechter en het strand een stukje schoner!

Team Nederland aan de slag van IJmuiden naar Zandvoort

Ook in Nederland was de Beach Clean Up erg geslaagd. Om 10.30 uur verzamelde het Nederlandse team op het strand van IJmuiden en na een welkome kop koffie arriveerden de grijpstokken, handschoenen en vuilniszakken: het schoonmaken kon beginnen! Het strand is erg breed, waardoor verschillende teams zich over verschillende stukken van het strand bogen. Al snel werd duidelijk dat het gedeelte bij het water het schoonst was, het meeste afval had zich aan de voet van de duinen verzameld. De vuilniszakken werden vooral gevuld met plastic troep zoals flessendoppen, restanten van ballonnen en draden van visnetten maar ook zwierven er nog veel mondkapjes rond en waren er veel sigarettenpeuken te vinden. Het grootste item dat wij (of eigenlijk collega Anton) vonden was ongetwijfeld een pallet.

Van al dat gewandel krijg je natuurlijk trek, dus rond lunchtijd was het tijd voor een pauze en kwamen de meegebrachte bammetjes tevoorschijn. Heerlijk, zo’n lunch in het zonnetje op het strand! Het is gelukkig de hele dag heerlijk weer geweest; op een paar spetters na heeft de zon zich de hele dag door goed laten zien. En dat was aan het einde van de dag ook wel te zien aan onze harde werkers. Degenen die niet op dit mooie weer waren voorbereid, schoven met een (licht)rood hoofd aan bij het diner in strandpaviljoen Tent6 in Zandvoort. Dit kon natuurlijk ook komen omdat iedereen toch wel wat rozig was van een hele dag met het hoofd in de wind en ruim 10 kilometer in de benen; collega Merel had zelfs maar liefst 16.000 stappen gelogd op Strava.

Naast het feit dat het strand er weer schoon is, heeft ook het Nederlandse team een ontzettend leuke dag gehad waarbij het goed voelde om alle collega’s weer even in het echt te zien én dat er (voldoende) tijd was om elkaar weer echt te spreken. Leuk feitje: zelfs onze nieuwe medewerkers Maaike en Marios, die pas de maandag erop hun eerste werkdag hadden, waren tijdens de Beach Clean Up aanwezig. Een betere manier om met elkaar kennis te maken, is er eigenlijk niet! Onder het genot van een garnalensoep, coquilles, auberginehapjes, bitterballen en nog veel meer lekkernijen (en voor collega Janice een halve glas wijn in haar schoot) werd deze geslaagde dag afgesloten.