introduction-image

Hiken van Theth naar Valbona

Janice
maandag 24 oktober 2022

Hiken van Theth naar Valbona

Shoestring collega Janice ging afgelopen april met een enthousiaste groep reizigers op studiereis naar Albanië. Een actieve reis door Albanië waarbij de indrukwekkende Albanese Alpen worden afgewisseld met de prachtige Ionische kust. Een van de onderdelen van deze reis is een hike vanuit het bergdorpje Theth naar Valbona. Je wandelt daarbij door bossen en alpenweiden en puft uit op de Valbona pas (1950 m) met prachtig uitzicht over zowel Valbona als de Theth vallei.

“Vandaag laten we de tourbus en onze bagage achter in Skhodër en stappen we over in twee kleinere busjes om naar het bergdorpje Theth te vertrekken. Aangekomen met onze dagtassen in Theth, verblijven in een lokaal guesthouse in een prachtige omgeving. In de verte zie ik vanuit mijn slaapkamerraam besneeuwde bergtoppen. 

Het verblijf in het dit guesthouse heeft iets heel knus. In de omgeving zit niets, dus je bent met de gehele groep aangewezen op de kantine in de avond. Overdag kun je mooie wandelingen maken in de omgeving en in de avond kruipt iedereen aan de lange tafel, waar wordt gedineerd, gekletst en spelletjes gespeeld. Lekker op tijd kruipt iedereen in bed, want de volgende ochtend beginnen we aan de hike van Theth naar Valbona. De route is circa 18 kilometer en er wordt verwacht dat we er ruim 8 uur over gaan doen, omdat er nog veel sneeuw ligt in de bergen.

Om 7.30 uur zitten we aan het ontbijt en een uurtje later vertrekken we. We vullen onze flessen met bergwater via een kraantje in de tuin en krijgen vanuit het guesthouse een lunchpakketje mee voor onderweg. Zodra we Theth uitlopen beginnen we al snel met stijgen en ervaren we het eerste pittige deel van hike. De zon schijnt lekker op ons bolletje en tijdens het klimmen moeten we elkaar er soms ook even aan helpen herinneren om om ons heen te blijven kijken, want wat is het mooi in de Albanese Alpen. Een eerste stukje sneeuw komen we tegen. Enthousiast stap ik erin voor een foto. Reisbegeleider Alban kijkt me een beetje vreemd aan: ‘’Je komt straks nog genoeg sneeuw tegen hoor!’’ 

Na een aantal kilometer komen we het eerste barretje tegen, waar we even kunnen zitten en wat te drinken kunnen kopen.

Na deze stop komen we al gauw het pak sneeuw tegen dat ons was beloofd, wauw! Dit blijft zo, tot we de top hebben bereikt! Vanaf de bar zijn er ook twee extra berggidsen bijgekomen die ons goed naar beneden hebben begeleid. De afdaling is vanwege de sneeuw enorme uitdaging. Maar met behulp van de gidsen en samenwerking van de groep, komen we veilig en heel blij beneden aan. 

Na de afdaling bereiken we voornamelijk rechte stukken en lijkt het zwaarste werk voorbij. Even voor 18.00 uur kwamen we aan bij het guesthouse, we hebben er dus 9 uur over gedaan in totaal met stops. Ook in Valbona verblijven we weer in een sfeervol guesthouse, we slapen in kleine houten hutjes en ook hier is het verzamelpunt weer in de kantine. Hier staat lekker de verwarming aan en wordt de tafel vol gezet met lekkere lokale gerechten. Ook de welverdiende wijntjes en biertjes vloeien hier rijkelijk!”

Tips voor de hike:

  • Zorg dat je goede wandelschoenen draagt. Het is een lange afstand, dus je doet je voeten er veel plezier mee. Daarnaast zorgt een goed profiel ervoor dat je niet uitglijdt op de stukken dat je moet afdalen en wanneer je op grindpaden wandelt.
  • Voor mijn gevoel heb ik alle vier de seizoenen meegemaakt tijdens deze wandeling. Zorg dus voor een regenjas, zonnebrand en een zonnebril en eventueel pet. Aan het einde van de hike waren mijn sokken doorweekt door de sneeuw, dus een extra paar sokken waren ook geen overbodige luxe geweest.
  • Neem ook wat cash geld mee. Zowel in de bergdorpjes als bij de cafétjes die je onderweg tegenkomt kun je niet pinnen.
  • Neem een hervulbare fles mee. Duurzaam, want je laat zeker geen plastic achter in de natuur én handig! Je kunt namelijk een paar keer onderweg je fles vullen met fris bergwater.

Ook naar Albanië? Het toerisme helpt bij de groei van de Albanese economie. In 2019 waren er circa 6 miljoen toeristen, en over ongeveer twee jaar hoopt men 10 miljoen bezoekers te kunnen ontvangen. De inwoners verwachten je met open armen.