introduction-image

Single use plastics in China

Single use plastics in China

Plastic wat maar 1 keer wordt gebruikt en daarna wordt weggegooid is een groot probleem. Hieronder vallen veel producten zoals plastic tasjes, rietjes, koffie roerstaafjes, water en frisdrankflesjes en de meeste etensverpakkingen. We produceren elk jaar honderden miljoenen tonnen aan plastic waarvan maar een klein deel gerecycled kan worden. Het is daarom duidelijk dat we steeds minder plastic moeten gaan gebruiken.

 

Peter - YourWay2GO 

Wereldwijd wordt ongeveer 10-13% van al het plastic gerecycled. Doordat plastic van aardolie wordt gemaakt is het moeilijk om het te recyclen en moeten er veel nieuwe grondstoffen en chemicaliën aan toegevoegd worden om er iets nuttigs van te maken.

Plastic wat van aardolie is gemaakt is niet biologisch afbreekbaar en komt daardoor vaak op vuilnisbelten terecht of in het water waardoor het uiteindelijk in de oceaan uitkomt. Ondanks dat het plastic niet biologisch afbreekbaar is in natuurlijke bestandsdelen breekt het na een paar jaar toch af in steeds kleiner wordende plastic deeltjes. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij die in ons eten en water terecht komen.

Afgelopen april ben ik twee weken op studiereis in China geweest voor YourWay2GO. Meestal als ik een reis in Azië maak gebruik ik elke dag 1-3 plastic waterflesjes om mezelf te hydrateren. Echter heb ik tijdens mijn reis in China in totaal misschien maar twee keer een flesje water gekocht in 2 weken!

Dit komt met name doordat je op heel veel plekken koud drinkwater of gekookt water kunt krijgen uit gratis drinkautomaten. Deze staan onder andere op luchthavens, trein- en busstations, winkelcentra en zelfs in treinen en bussen kun je ze vinden. Daarnaast staat er op elke hotelkamer een waterkoker.

        

China is hét land voor de thee en daarom kun je op bijna elke hoek van de straat een handige theebeker of thermosfles kopen. Je hebt ze in alle soorten en maten en materialen (glas, kunststof of aluminium). Het handige van een theebeker is dat er een filter in zit zodat je de vers thee die je erin doet niet binnenkrijgt.

In veel opzichten is China geen duurzaam land maar hierin zijn ze vooruitstrevend. Het bespaart veel plastic flesjes!