introduction-image

Beleef Peru met lokale reisbegeleider!

Klaartje Geerts
woensdag 30 oktober 2019

Beleef Peru met lokale reisbegeleider!

Onze collega Anna (Touroperator Latijns-Amerika) was op groepsreis in Peru met Shoestring. Haar reis werd begeleid door onze lokale reisbegeleider Antonio. Hij weet alles van Peru en deelt het liefst al zijn verhalen over de Inca's! Leer Peru ECHT kennen met een lokale reisbegeleider!

Naast prachtige verhalen over het land, de natuur en geschiedenis had Antonio ook veel praktische en handige informatie. Ook kon hij je vertellen waar de leukste (en lekkerste!) lokale restaurantjes te vinden waren. Plekjes waar je anders niet zo snel komt! Onze collega Anna vroeg Antonio wat hij zo leuk vindt aan reizen begeleiden voor Shoestring....

Hoe lang werk je al als reisbegeleider voor Shoestring?

In 2015 heb ik voor het eerst een reis begeleid voor Shoestring, dus nu 4 jaar. Daarvoor heb ik reizen begeleid voor andere organisaties.

Wat doe je als je geen tour aan het leiden bent?

De afgelopen zeven maanden heb ik in mijn woonplaats, Puerto Maldonado, voornamelijk les gegeven aan studenten. Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen, dus ik geef ze les in toerisme. In januari en februari 2020 kom ik met een grote groep studenten naar Europa om daar een paar weken rond te reizen. Ik zal zelf in Nederland de groep verlaten, zodat ik nog wat vrije tijd heb daar. Ik heb veel Nederlandse groepen begeleid, dus wie weet kan ik nog wat voormalige reizigers ontmoeten!

     

Waarom ben je reisbegeleider geworden?

Er zijn verschillende redenen waarom ik reisbegeleider ben geworden. Na mijn middelbare school ben ik in de zomer in de jungle gaan werken om te sparen voor een techniekopleiding. Ik kwam in een lodge te werken als klusjesman en daar leerde ik dat ik het veel leuker vond om met toeristen te werken. Ik vond het leuk om nieuwe culturen en plekken te leren kennen. Ik ontwikkelde een passie voor reizen, dus ik besloot om niet de techniekopleiding te gaan doen, maar een toerisme opleiding.

Als reisbegeleider leer je mensen kennen van over de hele wereld. Het combineert mijn passie voor reizen en mijn interesse voor nieuwe culturen. Het belangrijkste vind ik dat ik een baan heb, waar ik iedere dag plezier in heb.

Wat wil je de Shoestring-reizigers leren over Peru?

Peru is zo divers: zowel in cultuur als in natuur. Ik wil reizigers vertellen over de geschiedenis van Zuid-Amerika en Peru. Onze geschiedenis is zo interessant: de Inca-cultuur, de komst van de Spanjaarden. Reizigers zijn vaak verbaasd over hoe afwisselend het landschap is hier. We hebben regenwoud, woestijn, bergen en vulkanen en zee. Ik vertel graag over deze landschappen en hoe ze ontstaan zijn. Waarom is het aan de ene kant van het land zo droog en aan de andere kant zo nat? Ik leg de interessante geografische ligging van Peru uit, zodat mensen begrijpen waarom Peru er zo uit ziet.

 

  

Wat heb je geleerd van de Nederlandse en Belgische reizigers?

Jullie eten graag stroopwafels! Haha! Nee, ik leer veel van jullie cultuur. Aan de ene kant zijn Nederlanders erg direct, maar aan de andere kant houden ze het voor zich als ze zich niet lekker voelen. Reizen in Peru kan best heftig zijn: we maken lange dagen, mensen moeten wennen aan het eten èn je kan last krijgen van de hoogte. Ik ben erg betrokken bij de gezondheid van mijn groep, dus ik wil het graag weten als iemand zich niet lekker voelt. Dan kan ik medicijnen regelen of op tijd naar de dokter. Ik heb geleerd dat ik altijd klaar moet staan om in actie te komen! Dus bij deze: zeg het als je je niet lekker voelt, dan kom ik een kopje soep brengen!

Wat is, volgens jou, de mooiste plek in Peru en waarom?

Abslouut Machu Picchu! Voor mij is de plek waar het ligt nog indrukwekkender dan de geschiedenis ervan. Op een zonnige dag vind ik het fantatisch om er gewoon te gaan zitten en te kijken naar de verschillende kleuren in de lucht, het omliggende regenwoud en de bergen. Als ik daar dan zit, vergeet ik alles om mee heen en is het alleen ik en het landschap. Ik raad je aan je tijd er te nemen en alles rustig in je op te nemen.