introduction-image

De Corcovado Foundation

De Corcovado Foundation

De Corcovado Foundation streeft ernaar om het natuurlijke erfgoed van Costa Rica te beschermen voor toekomstige generaties. De stichting doet dit door middel van het bevorderen van onderwijs, het versterken van beschermde natuurgebieden en het promoten van duurzaam toerisme.

De bevolking leert op een andere manier naar het land te kijken

Door de groeiende werkeloosheid door de Covid-19 pandemie zijn veel families in Drake Bay (de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Corcovado Nationaal Park) begonnen met het verbouwen van gewassen om te kunnen overleven. Dit doen zij echter met behulp van schadelijke technieken, zoals chemische en agrochemische meststoffen. Deze beschadigen de bodem en ecosystemen. Daarom is de Corcovado Foundation begonnen met het ondersteunen van gezinnen bij het leren van teelttechnieken die het milieu en de biodiversiteit respecteren en herstellen: Regeneratieve Landbouw. Regeneratieve landbouw draait om toeristen en vrijwilligers die de Corcovado Foundation kunnen helpen hun doel te bereiken: tegen het einde van 2021 zullen 1000 bomen geplant zijn die de grond voeden.

 

Regeneratief reizen = het nieuwe reizen

Drake Bay Backpackers is omgetoverd tot het BioHostel van de Corcovado Foundation om vrijwilligers en toeristen een unieke ervaring laten beleven, terwijl ze een verschil maken voor de planeet, nieuwe dingen leren en betrokken raken bij de lokale gemeenschap. Het geld dat door het BioHostel wordt ingezameld gaat naar het geven van workshops en trainingen over regeneratieve landbouw aan lokale gemeenschappen. Dit met het doel de bevolking hun land op een duurzamere manier te leren gebruiken en hen te voorzien van instrumenten om de voedselzekerheid te garanderen.

 

Jongeren die helpen bij Corcovado National Park. 

Veel jongeren in de lokale gemeenschap van Drake Bay hebben geen mogelijkheid tot een goede opleiding of recreatie in hun vrije tijd. Dit laat hen weinig opties over om van hun vrije tijd te genieten en maakt hen kwetsbaar voor het bezwijken aan alcohol of drugs. Daarom heeft Corcovado contact opgenomen met het Corcovado Nationaal Park om een jeugdgroep te vormen als Junior Park Rangers. Ze hebben al twee theoretische workshops gekregen over het identificeren van zoogdiersporen en het plaatsen van cameravallen. Daarnaast leren de jongeren over de verschillende instellingen die het milieu beschermen. De Junior Park Rangers zullen verantwoordelijk worden voor het verzamelen van de camerabeelden in het park en het identificeren van de fauna die erin voorkomt.